Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saras tips till valborg: Dra fram grillen

Uppdaterat onsdag 27 april 2016 kl 13.46
Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 08.19
Sara Nyström: "Kan ersätta laxen med portobellosvamp"
(2:06 min)
Laxburgare med foccaciabröd och avokadocreme
Laxburgare med foccaciabröd och avokadocreme Foto: Sveriges Radio

Vid de flesta högtider så ska det ätas sill förutom på valborg. Vi bad vår kock Sara Nyström komponera en valborgsrätt och givetvis är det grillen som är i fokus.

Laxburgare med foccaciabröd och avokadocreme.

Till en hel plåt med foccaciabröd, där 1/2 används till laxburgarna

50 gr jäst

5 dl ljummet vatten

1 dl olivolja i degen och ytterligare 3 msk till gräddningen

11 dl vetemjöl

1/2 msk salt

1 dl pumpafrön

1 msk flingsalt

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vatten, olivolja och saltet. Rör tills jästen har smält och arbeta sedan ner mjölet. Låt den få gå i degblandaren i 10 minuter, lägg på en bakhandduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225 grader och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla 1 msk olivolja över plåten och stjälp upp degen. Tryck ut den lite lätt och strö sedan över pumpafröna och flingsaltet, avsluta det hela med resterande olivolja.

Grädda av brödet i 20 minuter i mitten av ugnen. Tag ut brödet och låt det svalna med bakplåtspapperet på ett galler. När det sedan skall serveras skärs det upp i bitar på ca 6x6 cm och sedan på hälften.

Till 10 st laxburgare

500 gr lax

1 ägg

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

3 stänk med cayennepeppar

1 tsk ingefära

Dela laxen i mindre bitar och mixa den i en matberedare i ca 20 sekunder, tillsätt sedan ägget, vitlöken, ingefäran, cayennepeppar och saltet, mixa samman till en slät färs ca 10-15 sekunder. Ställ sedan laxfärsen kallt tills den skall grillas.

Blanda ordning en glacé på...

3 msk sweet chilisås

2 msk neutral olja

Lite salt och peppar

När sedan grillen har bra glöd tas laxfärsen och glacén med ut tillsammans med en stor bit aluminiumfolie, en sked och en stekspade. Lägg aluminiumfolien på gallret och pensla lite med glacé på den, måtta upp färsen lite grovt i 10 lika stora delar i bunken och använd skeden och lägga upp lite laxfärs på folien forma till dem snabbt med skeden.

Pensla med glacé och låt dem grillas på ca 3-4 minuter på var sida. När de är klara serveras de med foccaciabrödet, en härlig grönsallad, skivad rödlök och en avokadocreme på..

2 mogna avokado

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk citron

1 krm salt

1/2 dl majonäs

Mixa avokadon slät med en stavmixer, tillsätt vitlöken, citronen, saltet och majonäsen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".