Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon har valt att jobba mindre - prioriterar livet framför jobb

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 05.00
Alexandra: "Om vi bara jobbar och jobbar hinner man inte med livet"
(2:26 min)
Alexandra Björk
1 av 2
Alexandra Björk jobbar mindre för att orka mer Foto: Eva Rehnström.
Sektionschef på Arbetsmiljöverket Region Mitt
2 av 2
Jan Sandberg, Arbetsmiljöverket Region Mitt Foto: Eva Rehnström

I april fick länsstyrelsen 15 miljoner kronor för att få fler att jobba heltid. Samtidigt blir 32 000 personer per år sjukskrivna för utbrändhet. 36-åriga Alexandra Björk i Falun väljer dock att jobba mindre i perioder, för att må bra. 

För Alexandra Björk är återhämtning viktigare än att pengar till prylar och resor.

–Om vi bara jobbar, jobbar och jobbar då hinner man inte med livet på något sätt, säger 36-åriga Alexandra Björk.

Samtidigt som vi förväntas jobba mer så varnar Arbetsmiljöverket för att fler blir sjukskrivna på grund av bland annat hög arbetsbelastning. Men enligt Arbetsmiljöverket är det inte antal timmar man jobbar som är avgörande om det fungerar utan möjligheten till återhämtning. Något som Alexandra Björk tagit fasta på. 

– Jag känner att det alltid är viktigt med återhämtning och att hinna reflektera över allt, säger Alexandra Björk.

Alexandra Björk har provat olika jobb. Bland annat har hon arbetat som metallarbetare i London, med integration i Ecuador och de senaste 18 månaderna som delägare i ett eget kafé. Nu har hon sålt kaféet och vill ta det lite lugnare ett tag. 

– Jag vill umgås med min dotter och vänner och jag vill hinna måla, säger Alexandra Björk.

Du har aldrig varit orolig för att någon skulle uppfatta dig som slö?

– Nej, absolut inte, för det är jag inte. 

Hur har det här fungerat ekonomiskt då?

– Jag lägger inte pengar på en ny bil och jag har ingen TV så jag lägger pengar på ett annat sätt, säger Alexandra Björk.

I april fick Länsstyrelsen Dalarna 15 miljoner kronor för att få fler att jobba mer. Samtidigt blir 32 000 personer per år sjukskrivna för utbrändhet enligt en stressforskare i Arbetsmiljöverkets senaste film om den sjuka jobbstressen. Men att jobba många timmar innebär inte automatiskt en risk.

–Jag tror det mer handlar om vad människor gör under sin arbetstid. Att man har en känsla av att det är begripligt och hanterbart och att man har rimlig tid för varje arbetsuppgift, säger Jan Sandberg, sektionschef på Arbetsmiljöverket Region Mitt.

Vi ställde frågan Hur mycket skulle du vilja jobba? på vår sida på Facebook, och så här skriver några där:

Jag skulle till och med gå ner i lön om jag fick jobba runt 80% hemska dagar mellan 12-13,5 timmar fem dagar i veckan barnen ser man mer eller mindre när dem sover tur man har helger i alla fall någon som vill byta trevlig dag på er alla.

Det är inte alltid själva arbetet som skapar stress. Själv fick jag inte ledigt för att gå på skolmöten och liknande. När möjligheten att ta hand om familjen stryps skapas stress. Kritik från skolan och känsla av att inte räcka till. Jag tror flexibilitet är nyckeln till friskare personal.

Jobbar 80 %. Har en heltid i botten men skulle aldrig orka med det. Tänker jobba 80 % så länge jag får. Har barn under 12 år och är anställd på statlig myndighet och har då möjligheten att få ta ut partiell föräldraledighet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".