Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför behöver hela Dalarna jobba mot våldsbejakande extremism

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 11.37
Daniel Norlander: "Borlänge har tagit den här frågan på största allvar"
(2:49 min)
Två bilder, den vänstra på Daniel Norlander, den högra på Borlänge kommunhus.
Daniel Norlander lyfter fram Borlänge som en förebild när det gäller att jobba mot våldsbejakande extremism Foto: P4 Dalarna, montage

Inte bara Borlänge utan hela Dalarna behöver arbeta mot våldsbejakande extremism. Det säger Daniel Norlander, huvudsekreterare hos den nationella samordnaren mot extremism, som tillfälligt tagit över efter Mona Sahlin efter hennes avhopp.

Borlänge kommun ju är en av fyra pilotkommuner som arbetar mot våldsbejakande extremism och en förebild för andra kommuner. Men hela Dalarna behöver arbeta med den här typen av frågor, säger Daniel Norlander, som är på besök i länet den här veckan. 

– Behovet av ett lokalt förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism är stort i Dalarna, och vårt uppdrag är att finnas till som stöd i det arbetet. Det försöker vi göra genom att träffa alla kommunerna – vi hade till exempel en utbildningsinsats där vi träffade 300 medarbetare i Idre, säger han.

Våldsbejakande extremism, vad kan det vara?

– Sverige har valt att sätta våldet i centrum, och då landar det på de här tre extrema grupperingarna: vit makt-rörelsen – främst Svenska motståndsrörelsen och Nordiska motståndsrörelsen, som är ganska aktiva här i Dalarna, säger Daniel Norlander och fortsätter räkna upp våldsbejakande extremiströrelser:

– Sedan har vi de vänsterautonoma, och sedan har vi den islamistiska våldsbejakande extremismen, som ju har seglat upp här framför allt de senaste åren med terrorresenärerna ner till Syrien.

Kommunanställda i Borlänge som arbetar mot våldsbejakande extremism har utsatts för hot.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, och det sätter verkligen fingret på vikten av det här arbetet. Det är ju precis det här som är ett hot mot vår demokrati när kommunala, polisiära eller offentliga medarbetare blir hotade på det här sättet för att de gör ett bra arbete. Väldigt, väldigt allvarligt, säger Daniel Norlander. 

Hur farligt är det att jobba med sådana här saker?

– Vi vet att den här typen av hot förekommer, men vi vet också att det är väldigt sällsynt i Sverige att man går från ord till handling. Men det är tillräckligt allvarligt att man blir hotad på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".