Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiggare i Avesta vittnar om människohandel

Publicerat söndag 15 maj 2016 kl 13.35
Tiggare: Jag är rädd att min chef ska se att vi pratar
(4:14 min)
en tiggare
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Tiggare i Avesta utnyttjas på ett sätt som skulle kunna vara människohandel. Både tiggare och en hjälpgrupp vittnar om att tiggarna kontrolleras och hotas av två bröder som tar pengar från dem. 

Tomas Lundén är med i gruppen Hjälp Eu-migranter i Avesta och berättar vad han har sett.

– Det är ganska stora orättvisor i gruppen. En del får inte behålla så mycket av pengarna medan andra får behålla allt. Vad jag fått höra av dem så förekommer det hot och slag, säger han.

Det tiggarna har berättat för Tomas Lundén är att de först måste betala av en skuld till bröderna för att de tagit dem till Sverige, men att de sedan också måste betala en viss procent till bröderna av det de tjänar ihop varje dag.

Jag är rädd nu att min chef ska komma förbi och se att vi pratar. Det är förbjudet att berätta information om honom, hur han placerar folk.

Vissa personer som är närmare släkt med bröderna får behålla allt de tjänar, vissa måste betala 50 procent av det de får ihop, men några får inte behålla något alls.

– Jag är rädd nu att min chef ska komma förbi och se att vi pratar. Det är förbjudet att berätta information om honom, hur han placerar folk. Om jag berättar information kan han åka i fängelse, säger en kvinna som sitter och tigger utanför en matbutik i Avesta till oss.

Det har också funnits en polisutredning om människohandel bland tiggarna i Avesta. I oktober förra året bröt sig nämligen två yngre män loss från gruppen och gick till polisen.

I förhören med dem kan man läsa att de har blivit utsatta för tvångsarbete i form av tiggeri. De hade blivit lovade av en släkting i Bulgarien att de skulle få arbete, lön och bostad i Sverige. Men när de kom hit fick de bo i tält och fick veta att de skulle tigga.

De protesterade men eftersom de hade en skuld på nästan 2 000 kronor för resan hit tvingades de att stanna kvar. Pengarna de tjänade fick de lämna ifrån sig vid slutet av varje dag. I förhören berättar de att de blev hotade med våld men att de lyckades fly efter ett tag och fick hjälp av kyrkan att ta sig till Stockholm.

Men när vi konfronterar en av de utpekade bröderna förnekar han allt.

– Jag har inte tagit pengar av någon, vem har sagt det till dig? Kanske tror folk att jag är ledaren för att jag hjälper de andra, jag har körkort så jag kör dem till sjukhuset eller när de ska skicka pengar, säger han.

Det här är människohandel

Människohandel, i Sverige ofta kallat trafficking, är definierat av FN som rekryteringen, transporteringen, av vuxna människor genom hot, våld eller andra former av tvång för att uppnå att människor har kontroll över en annan person i syfte att exploatera dem.

Främst handlar det om tvångsarbete i prostitution, hushållsarbete eller fabriker, men kan även handla om annan exploatering genom erbjudanden av bättre förhållanden. Huruvida någon ger sitt samtycke till detta är irrelevant om dessa kriterier uppfylls. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".