Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot maten på Trängslets asylboende

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 05.00
Lärare: Spenatslafs och ett ägg
(2:57 min)
En tallrik med mat från asylboendet
1 av 2
Mat på asylboendet i Trängslet.
Cirka 600 personer bor på asylboendet i Trängslet i Älvdalen. Foto: Theresa Persson/SR
2 av 2
Cirka 600 personer bor på asylboendet i Trängslet i Älvdalen. Foto: Theresa Persson/SR

Företaget som driver matserveringen vid asylboendet i Trängslet i Älvdalen får kritik. Enligt boende och anställda serveras undermålig mat i små portioner som ofta tar slut under serveringen.

– För två veckor sedan fick jag 1,5 dl spenatslafs och ett ägg på en tallrik. Det är ju barnportioner vi vuxna får, säger Fredrik Karlsson som arbetar som lärarassistent och äter tillsammans med sina elever på restaurangen vid asylboendet.

Vid Trängslets asylboende i Älvdalen bor omkring 600 personer som varje dag äter i restaurangmatsalen som drivs av Fazer food services AB.

P4 Dalarna träffar Mushtaq Didar som bjuder in till sitt rum i en av hotellets korridorer för att prata om maten.

– Det är inte tillräckligt med mat. Och vi äter bara potatis hela tiden, säger han. 

P4 Dalarnas källor berättar om hur de boende får liknande mat flera dagar i veckan, trots att det i upphandlingskraven från Migrationsverket tydligt står att samma rätt inte får serveras under en treveckorsperiod.

Fazers anställda får direktiv om att servera små portioner och följer inte Migrationsverkets krav om att servera specialkost, trots att boende visat upp läkarintyg.

Anställda och de boende i Trängslet har också blivit tillsagda att inte prata med journalister om maten. Många har klagat på maten men ingenting händer.

Det är Fazer food services som står för maten i Trängslet. Driftsdirektören Filip Truedsson hävdar att det inte snålas på maten för ekonomisk vinning. Men att de vill kontrollera matsvinnet och sin ekonomi.

– Vi är ett företag vars uppdrag är att ha koll på våra kostnader. Annars kan vi inte hålla bra priser till Migrationsverket. Men vi snålar inte in. Det är inte så att vi serverar en matsked soppa för att hålla ner kostnaderna. Inte på det sättet, säger Filip Truedsson på Fazer food services AB.

Migrationsverkets kontaktperson i Trängslet, Kristina Pamryd, tycker inte heller att det är något fel på maten som serveras till de asylsökande.

-- Sedan kanske man inte tycker om all mat. Det är ju svårt när man har 400--500 personer och alla ska vara nöjda. Det vet man ju själv när man är utomlands hur jobbigt det kan bli när man får äta all inclusive hela tiden, säger Kristina Pamryd, Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".