Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera års väntetid på adhd-utredningar i Dalarna

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 04.45
Ingalill Westman om väntetiden: Jag blir väldigt ledsen och irriterad
(2:37 min)
Bilden visar Ingalill Westman med armarna i kors.
1 av 2
Ingalill Westman remitterades från Långshyttans vårdcentral till psykiatrin i Borlänge i slutet av 2012 och har sedan dess hoppats på en formell adhd-utredning. Foto: Eva Rehnström
Bilden visar Per Söderberg utomhus.
2 av 2
Per Söderberg, divisionschef för psykiatri inom landstinget Dalarna. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Vuxna i Dalarna får vänta länge på att bli utredda för adhd. De flesta som står i kö har väntat mer än ett år, en del uppemot tre år. Jag tycker att det är väldigt jobbigt, säger Ingalill Westman, som har plats 17 i kön till Borlänge.

– Det kan ju vara så att jag kanske behöver medicin. Det är inte säkert att jag har adhd, jag kan ha nåt annat. Och det behöver inte vara nånting heller, men då har man i alla fall kollat upp, säger Ingalill Westman.

Hon är en av hundratals i Dalarna som vill undersöka om hon har adhd . I takt med att adhd blivit mer känt, har allt fler hört av sig till vården och vill bli utredda.

Men det fattas personal som kan utreda dem. Tidigare nedskärningar på psykiatrin har tagit på vårdens resurser, och väntetiderna har bara blivit längre de senaste åren – i hela Dalarna (se separat faktaruta).

– Vi har ett rekryteringsproblem med framför allt psykologer, och då ökar köerna helt enkelt, säger Per Söderberg, divisionschef för psykiatri i landstinget Dalarna.

Och bland dem som väntar, prioriterar vården de patienter som har allvarligast problematik. Det kan göra att andra får vänta längre. Ingalill Westman har väntat sedan årsskiftet 2012/2013.

– Jag tycker att det är väldigt jobbigt. Jag blir väldigt ledsen, och sedan blir jag väldigt irriterad när man inte får den hjälpen man söker.

Men det är inte alls säkert att en patient som vill bli utredd för adhd verkligen blir det. En fullskalig adhd-utredning är dyr och personalkrävande, och framöver kommer landstinget att sålla ännu hårdare bland patienterna, genom en slags standardiserad screening.

– Jag tror att vi har gjort lite för omfattande utredningar. Nu har vi utvecklat metoder och rutiner som ska gå lite enklare och snabbare så att vi kan öka takten, säger divisionschefen Per Söderberg.

-- Vi har bestämt hur en basutredning ska se ut, så att vi gör på lika sätt i hela länet.

Landstinget Dalarna har också lagt 17 miljoner kronor, varav en del statliga pengar, på att köpa 750 utredningar av barn och unga – i förebyggande syfte.

– Då vet vi att om vi är tidiga med utredningar av barn och ungdomar, så blir det färre i framtiden inom vuxenpsykiatrin.

När väntetiderna har sjunkit till månader istället för – som i dag – år, det vågar Per Söderberg dock inte lova än.

– Du får nog återkomma om ett år så får vi se om vi kan närma oss det målet. Vi har ju den här kön nu och det går inte heller att köpa sig ur den för fort heller, för det finns ju många i landet som vill komma ikapp med köerna. Men vi kommer att kämpa med det här.

Men landstinget får kritik för sin lösning med att utreda i två steg. Kritiken kommer från Kalle Svensson, som sitter i styrelsen för föreningen Attention Dalarna och som själv har adhd.

– Går man på en utredning ska det vara tydligt vilka behov man har av stöd och hjälp, men jag tycker nog att allt ska vara i en kombination för det är inte en grej utan många som är avgörande för att det ska bli bra, säger han.

Kalle Svensson håller också med Ingalill Westman om att en utredning och diagnos betyder mycket för den enskilda individen.

– För en vuxen med adhd som lever ganska socialt utsatt kan det vara livsavgörande med behandling. Personer med adhd är väldigt utsatta när det gäller missbruksproblematik – många självmedicinerar. Det gäller att hitta vardagsstrukturer som gör att det fungerar, säger han.

Väntetider för ADHD-utredningar för vuxna i Dalarna


Antal personer i kö

Mora: 19

Gagnef: 23

Ludvika: 23

Avesta: 64

Falun: 101

Borlänge: 130 

Totalt i Dalarna: 360


Genomsnittlig väntetid

Mora: 3 månader

Avesta: 1 år

Falun: 1 år

Gagnef: 1 år

Borlänge: 1,5-2 år

Ludvika: 1,5-2 år


Längsta väntetid

Mora: 115 dagar

Gagnef: 15 månader

Ludvika: 2 år och 2 månader

Borlänge: 2 år och 4 månader

Falun: 3 år

(Avesta: ingen uppgift.)


Pågående utredningar

Ludvika: 3

Avesta: 5

Gagnef: 5

Falun: 10

Borlänge: 11

Mora: 47

Totalt: 81


Källa: Landstinget Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".