Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazister på frammarsch i Ludvika

Uppdaterat torsdag 19 maj 2016 kl 08.22
Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 04.49
Jonatan Lehman, Expo: Dalarna har blivit en plats där Nordiska motståndsrörelsen försöker sätta sin prägel
(1:18 min)
Personer inom Nordiska motståndsrörelsen
Foto: Laila Carlsson.

Antalet högerextrema aktiviteter i Ludvika fördubblades under förra året. Det visar stiftelsen Expos årliga rapport som presenteras idag.

Aktiviteten hos högerextrema minskar i Sverige, men Dalarna står fortfarande för en stor andel av manifestationer och propagandaspridning i landet. Och i Ludvika har antalet aktiviteter fördubblats, enligt Expos rapport. 

Och Dalarna har ju blivit ett starkt fäste för Nordiska motståndsrörelsen som ju har sitt fäste i Dalarna och i Ludvika. Men att detta skulle vara förklaringen till att deras aktiviteter fördubblats just här, är inte helt självklart.

– Det kanske inte är det mest avgörande för hur mycket aktiviteter som äger rum, men vi ser ju att på de platser som de har ledande aktiva i den här organisationen, i Borlänge och Ludvika kommun, det är där aktiviteterna är högre. Men det finns också högre aktivitetsnivå på orter som inte har någon ledande aktivist, säger Jonatan Lehman på Expo, och fortsätter:

– Det har ju ändå betydelse att Dalarna har blivit en plats där Nordiska motståndsrörelsen har fler ledande och där man försöker sätta sin prägel och ge sig in i olika diskussioner kopplade till kommunen, så som Nordiska motståndsrörelsen i Ludvika gett sig in i och så.

Expo mäter varje år hur aktiva de högerextrema är. Det handlar till exempel om torgmöten, propagandaspridning eller manifestationer som den i Borlänge 1 maj.

I Borlänge var det nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som demonstrerade, och det är just de som står för den överlägset största andelen aktiviteter. Andra organisationer som Expo mäter är till exempel Nordisk ungdom och Motgift.

Att aktiviteterna i landet minskade förra året jämfört med året innan, förklarar Expo med att Svenskarnas Parti lades ned.

Aktivitetern minskade även här i länet. Men Dalarna sticker ut med betydligt fler aktiviteter än jämförbara län. Bara storstadsregionerna har fler.

Flest aktiviteter i Dalarna sker i Borlänge. Och i Ludvika, där ledningen för Nordiska motståndsrörelsen är bosatt, har aktiviteterna fördubblats.

Här hittar du vår granskning om nazismen i Dalarna.

Typ av aktiviteter 2015

  • Föredrag 136
  • Kampförberedande 164
  • Kommunpolitik 7
  • Konsert 1
  • Konsert 5
  • Manifestation 168
  • Propagandaspridning 1534
  • Social aktivitet 207

Summa 2222

KÄLLA: Expo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".