Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är insekten som hotar skogsägare i Dalarna

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 10.24
Experten: Den är tillräckligt aggressiv för att döda levande, friska granar
(2:56 min)
Till vänster en bild på granskog, till höger en bild på skalbaggen granbarkborre.
Skogsägare i Dalarna riskerar att deras granar angrips extra hårt av granbarkborren i år, vilket i förlängningen påverkar timmermängden negativt. Foto: Hasse Holmberg/TT (t v) och Skogsstyrelsen pressbild (t h)

Den fruktade skadeinsekten granbarkborren svärmar ovanligt tidigt i år, visar fällor i Hedemora. Det kan innebära att skalbaggens angrepp på granskogen blir allvarliga i år – och att skogsägare i Dalarna kan få sämre inkomster.

Trots sin ringa längd, endast fyra millimeter, kan granbarkborren orsaka stor skada på skog – och det i kraft av att den inte kommer ensam. I år väntas de här skalbaggarna bli ovanligt många, på grund av värmeböljan tidigare i maj.

Och redan till midsommar kan de ge sig ut på jakt efter goda granar.

– Barkborrarna har ett särskilt doftämne, feromoner, som på deras språk betyder "Kom hit allihop, för det finns massor med mat här", säger Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen.

– Och då samlas de och angriper kanske ett bestämt träd, och när det är tusentals barkborrar som går på samma träd så klarar inte granen av att dränka dem i kåda.

Hur ser man på en gran att den har blivit angripen?

– Det första tecknet är att det ramlar ner brunt gnagmjöl, och det kan se ut som om man strött ut malet kaffe runt trädet, säger Gunnar Isacsson och fortsätter:

– Nästa tecken är att barren börjar gulna, och sen blir de bruna. Och när hackspettarna börjar upptäcka att trädet är angripet så börjar de att fläka av barken och äta barkborrelarver. Just hackspettarna brukar vara de första som upptäcker ett angrepp.

Vad bör man som skogsägare i Dalarna göra nu då?

– Det gäller ju att framför allt se till att upparbeta de vindfällen som blivit under hösten och vintern, och få dem borttransporterade till industri, säger Gunnar Isacsson och förklarar att skälet till det är att granbarkborrarna ynglar av sig i trädstammar som fallit och är på väg att dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".