Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Han vill stoppa nya storregioner

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 05.00
Arne Pettersson: De försöker smyga igenom den här frågan
(2:41 min)
Arne Pettersson, socialdemokrat i Mora.
Arne Pettersson.

Den 30 juni kommer förslag till regeringen om att bilda storregioner som ska ersätta nuvarande landsting och länsstyrelser. Det gillar inte den före detta landstingspolitikern och socialdemokraten Arne Pettersson i Mora.

Läs också vad aktiva politiker i Dalarna tycker om storregioner.

– Man kan tänka sig en folkomröstning. Men jag tycker faktiskt att den här frågan är ännu större. Det kommer bli mycket lättare för politikerna att ta obekväma beslut och lägga ner sjukvårdsinrättningar på landsbygden om storregionerna blir verklighet, säger Arne Pettersson.

Frågan det handlar om är förslaget om att Sverige ska delas in i så kallade storregioner. Alltså att dagens län och landsting ska slås ihop till större regioner.

För Dalarnas del så finns det just nu ett diskussionsunderlag om att slås ihop med Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

Men om det blir verklighet kommer landsbygden drabbas hårt, säger Arne Pettersson:

– En storregion ska ha stordrift. Och stordrift innebär att man ska göra ekonomi av allting man håller på med.

Dessutom tycker Arne Pettersson att den här frågan drivs igenom för fort och utan tillräcklig information till allmänheten.

Enligt uppgifter som Sveriges Radios Eko-redaktion har fått, ska indelningskommittén som håller i den här frågan lägga fram ett förslag på regionindelning till regeringen den 30 juni i år.

Regionindelningen kan bli verklighet år 2019 om riksdagen sedan säger ja till regeringens förslag.

Men Arne Pettersson hoppas som sagt att det här kommer bli en viktig fråga i valet 2018. Därför har han bildat en protestgrupp på Facebook där han tillsammans med andra tänker försöka driva opinion i frågan.

– Jag tycker att det här frågor som angår oss alla, säger Arne Pettersson.

På Twitter har vi frågat några politiker i Dalarna om vad de tycker om storregioner, och även om de vill ha en folkomröstning i frågan.

Nej, men ett val så frågan kan påverkas av väljarna. Och mer än en karta att rösta om.

Jag har respekt för de som är kritiska mot tanken med storregioner. Men att peka ut hastigheten som största bristen när det här har utretts i 20 år känns lite konstigt.

Från moderaternas håll är vi motståndare till storregioner.

Lavinen är redan i rörelse, vilket jag ogillar. Men fokus just nu måste ligga på att skapa så goda förutsättningar för Dalarna som möjligt i en kommande storregion!

Storregionfrågan har utretts under många år. Dags att sätta ner foten och genomföra till 2019

Det stämmer att det utretts. Men två regeringar har avfärdat regionfrågan. 

Jag och Vänsterpartiet Dalarna är kritiska till storregioner. Vi är dock för att bilda en länsregion (dvs en folkvald Region Dalarna). V på riksnivå är dock för storregioner

Det tycker jag inte första utredningen i frågan genomfördes i slutet av 1960 talet. Dags för beslut nu.

Barbro Holmberg är ordförande i indelningskommittén som leder arbetet med att dela in Sverige i storregioner.

Vissa befarar att landsbygden kan bli lidande om Sverige delas in i storregioner. Men den bilden delar inte Barbro Holmberg.

– Jag tror att landsbygden blir lidande om vi inte gör de strukturella förändringar som faktiskt är nödvändiga, säger hon.

Det har funnits kritik mot att vanligt folk har haft för lite att säga till om. På det svarar Barbro Holmberg att det handlar om en statlig utredning och man arbetar utifrån de direktiv man fått av regeringen.

– Det är inte vi som bestämmer. Vi arbetar fram ett förslag men sen är det ju inte färdigt med det. Det går ut på remiss i Dalarna och i stort sett hela Sverige och under den tiden finns all anledning att föra den debatten, säger hon.

Vad skulle bli bättre menar du med att Dalarna går ihop med Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland?

– Jag ser den regionen som otroligt stark. Den gränsar faktiskt mot alla andra föreslagna regioner förutom den sydligaste. Det finns stora resurser att bygga vidare på, säger Barbro Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".