Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker till Tjärna Ängar efter Zanas upprop

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 21.00
Ulrik Bergman (M): Det här är en försummad stadsdel
(2:49 min)
Bilbränder i Tjärna Ängar i Borlänge
1 av 2
Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike
En utbränd bil
2 av 2
Foto: Jakob Knabäck.

Efter det uppmärksammade inlägget på sociala medier, där Zana Kaya i Tjärna Ängar uppmanade politiker att åka till området, så har flera politiker nu tagit honom på orden.

Fler politiker måste komma ut till Tjärna Ängar och prata med folk och se vår verklighet. Det uppmanade Zana Kaya som själv bor i Tjärna Ängar på sociala medier, med anledning av den senaste tidens oroligheter i området.

Inlägget fick stor spridning och flera politiker tog honom på orden. En av de som redan varit och träffat Zana Kaya är Monica Lundin från Liberalerna.

Som politiker har jag ett förtroende från Borlängeborna att lyssna på dom, därför ser jag det som min plikt att höra vad dom har att säga och åkte dit, säger hon.

Till exempel pratade Monica Lundin och Zana Kaya om den kritik mot bostadsbolaget Tunabyggen som Zana menar att många i området har, kritiken handlar till exempel om att många boende måste duscha och gå på toaletten i en container på gården medans det pågår ombyggnationer.

Ett första steg vore att lyssna på de boende i området och lyssna till deras bild av problematiken. Politikerna har makt till beslut som skapar förändring, men kräver ett samarbete med boende i området för att arbetet ska bli förankrat [...]

Men det är inte bara Monica Lundin som tagit kontakt med Zana Kaya efter hans Facebookinlägg. Både Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna har bokat in möten. Ulrik Bergman är ordförande för Moderaterna i Borlänge och har också han varit och träffat Zana.

– Han visade den miljö som finns där och hur man med relativt enkla medel kan utveckla området, berättar han.

Vad ska politikerna göra? Vara lektanter? Det är tydligen brist på aktiviteter som gör att folk beter sig som svin.

Samtidigt har Zanas Facebookinlägg fått skarp kritik från moderaten och riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge. Han menar att det är fel att se dem som kastar sten som offer, de ska inte mötas med förståelse utan med straff. Moderaten Ulrik Bergman säger så här om partikollegans kritik.

– Jag instämmer i det här att vi kan inte belöna våldsamheter. Det är inte på det sättet lag och ordning upprätthålls. Men det här gäller ju att jobba från två håll. Dels upprätthålla lag och ordning, men också att jobba proaktivt genom att utveckla Tjärna Ängar och att de  som bor där är delaktiga i det arbetet så att de kan vara stolta över sitt bostadsområde, säger Ulrik Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".