Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så skyddar sig Malung mot översvämning

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 10.07
Bengt-Erik Haltorp, drifttekniker: Två meter högre än normalt
(2:19 min)
Bilder på Västerdalälven och Östra Utsjöområdet
1 av 5
Ökad vattennivå i Västerdalälven och mycket vatten i markerna i Östra Utsjöområdena söder om Malungs tätort. Foto: Stefan Ubbesen. Montage: Helena Broström.
Västerdalälven i Vansbro.
2 av 5
Västerdalälven i Vansbro. Vattennivån har ökat med 28 centimeter senaste dygnen. Ännu inget krisläge, men kommunen och räddningstjänsten har ökat sin beredskap och har koll på läget om det skulle bli risk för översvämningar i området, när vattnet norrifrån kommer. Foto: Stefan Ubbesen.
Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun.
3 av 5
Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun. Foto: Stefan Ubbesen.
Bengt-Erik Haltorp
4 av 5
Drifttekniker Bengt-Erik Haltorp står vid pumpstationen i centrala Malung, där man de senaste dygnen har pumpat över vatten från Blomsterbäcken ut till Västerdalälven. Foto: Stefan Ubbesen.
Kläppens Camping på måndagen efter översvämningen den 25 oktober 2014.
5 av 5
Hösten 2014 drabbades Kläppens camping också av en stor översvämning när flödena i Västerdalälven var mycket höga. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

De senaste dagarnas kraftiga regnväder i kombination med smältvatten ställer till problem i norra Dalarna. I Malung tvingas kommunen pumpa tillbaka vatten i den översvämmade Västerdalälven.

Hur ser det ut där du befinner dig just nu? Lägg gärna upp bilder på vår sida på Facebook.

Det har varit problem på många håll i länet under de senaste dagarnas kraftiga regnväder, vägar har stängts av och husvagnar evakuerats till exempel. Idag har vattnet börjat sjunka undan i Sälen. I stället har problemen flyttats längre ned längs Västerdalälven.

– Det är ned mot Malung som vattnet fortfarande stiger. Det berättade Daniel Johansson som är beredskapssamordnare på Malung-Sälens kommun i morse, och tillägger att de har det lite körigt just nu.

Det finns en bäck som rinner genom Malung och som mynnar ut i Västerdalälven. Men nu när älven är så hög har bäcken istället svämmat över i samhället och man tvingas pumpa bort det här vattnet.

Och nu tvingas kommunen att pumpa vatten över den vall som man byggt för att skydda sig mot översvämningar från just Västerdalälven.

-- Det är ju en lite märklig situation förstås, säger Daniel Johansson.

Det är en till två meter högre vattennivå än normalt just nu.

– Det kommer ju in i samhället om vi inte hade pumphuset här, säger Bengt-Erik Haltorp, drifttekniker.

Per Hampus är räddningschef i Malungs-Sälens kommun och enligt honom så är läget under kontroll, men att det kan bli större risk om det kommer mer regn. Men prognosen ser bra ut.

– Det ser bra ut för att det kommer sjunka undan. Folk ska inte vara oroliga, säger han.

SMHI klass 1-varnar för höga vattenflöden i hela Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".