Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förare gasar på - trots förbud mot vattenskoter i Dalarna

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.00
Åsikt i sociala medier: Jag störs av individer som inte tar hänsyn
(2:07 min)
Eventuella lagbrott på vattenskoter ska inte längre tas upp för åtal. Ett problem, anser Länsstyrelsen Dalarna.
1 av 2
Eventuella lagbrott på vattenskoter ska inte längre tas upp för åtal. Ett problem, anser Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Maja Suslin/TT Bild
Jemt Anna Eriksson, funktionssamordnare på naturvårdsenheten, Länsstyrelsen
2 av 2
Vattenskoterförare som färdas på annan plats än den enda anvisade farleden i Smedjebacken, begår ett lagbrott, menar Jemt Anna Eriksson, funktionssamordnare på naturvårdsenheten, Länsstyrelsen. Foto: Therésa Persson

Det är förbjudet att köra vattenskoter i hela Dalarna, utom på ett enda ställe i Smedjebacken. Men på grund av EU-regler straffas ingen. Flera personer vittnar om hur det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

För några år sedan meddelade Åklagarämbetet till Länsstyrelsen att de i enlighet med EU-regler och frihandelsavtal, inte kommer lagföra den här typen av överträdelser längre.

Det innebär att polisen helt enkelt inte längre tjänar något på att anmäla den här typen av lagbrott, där man otillåtet åkt vattenskoter. Åklagarna ser det inte som prioriterade ärenden längre.

– Brott mot vattenskoterförordningen funkar ju inte längre, men det finns fortfarande brott mot sjölagen. Vårdslöshet i sjötrafik till exempel, eller om man stör den allmänna ordningen, så kan man lagföra dem för det, säger polisen Martin Mullback i Falun.

– Man kan inte bara ta dem för att de sitter på en vattenskoter, men däremot om de kör störande så kan vi så klart ingripa, alltid, fortsätter han.

Jag undrar hur man tänker när man kör fort utan flytväst.

Andreas Nordström som är jurist på polismyndigheten säger så här om varför det inte går att lagföra den här typen av brott.

– Man har kommit fram till att de går inte att lagföra just användning av vattenskotrar utanför allmänna farleder. För förordningen strider mot EU-rätten.

Jemt Anna Eriksson som är funktionssamordnare på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen, vill däremot påminna om att det fortfarande finns särskilda sjöregler att förhålla sig till.

– Man ska inte störa andra, och man ska inte fara fram på ett sånt våldsamt sätt att man utgör en fara.

Så vad innebär den här regeln då för alla skoteråkare ute på sjön? 

–De begår fortfarande ett lagbrott. Det är inte tillåtet. Men som det ser ut nu kommer förarna inte bli lagsökta för eventuella brott, då åklagarna inte tar upp det om det kommer in såna här typer av åtalsanmälningar, säger Jemt Anna Eriksson.

På vår Facebooksida skriver man så här:

Förstår inte va vattenskotrar stör på för vis. Om de är för att dom låter för högt så kan dom förbjuda alla båtar med v8 motorer , för dom för mer oväsen än en vattenskoter.

Hur kan den störa mer än en motorbåt med festande ungdomar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".