Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu tas bistånd och bostad bort för personer som nekas asyl

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 05.00
Diakon: Jag är rädd att de som fått avslag blir desperata
(2:48 min)
En anonym person
1 av 2
Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Jessica Gow.
Lena Fröyen till vänster och Noomi Bjurén Grönberg till höger.
2 av 2
Det finns risk för att fler människor gömmer sig och lever som papperslösa i Sverige, på grund av de skärpta reglerna, tror Lena Fröyen, socialchef i Rättvik, och Noomi Bjurén Grönberg, diakon i Gagnef. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Inga pengar och inget boende. Det är vad som gäller från och med onsdag för människor som fått definitivt nej till asyl i Sverige. De nya reglerna väcker oro på flera håll i Dalarna.

Riksdagen tog i april beslut om att ändra lagen om mottagande för asylsökande från den 1 juni. Ändringen innebär stora förändringar för vuxna personer – utan minderåriga barn – som fått avslag på sin asylansökan och som inte längre kan överklaga beslutet.

Dessa människor förlorar sin rätt till bistånd och boende. Det innebär att de inte längre får några pengar från Migrationsverket och inte heller får bo kvar i asylboenden, utan ska lämna landet. Den som vägrar att lämna sitt hem, kan flyttas med tvång.

Men de nya reglerna får kritik från personer som jobbar med att hjälpa flyktingar och andra som har det svårt i länet.

– Jag känner stor rädsla. Jag är rädd för att de som har fått avslag kommer att bli desperata, säger Noomi Bjurén Grönberg, diakon i Gagnef.

Även bland Dalarnas socialtjänster finns flera frågetecken kring vad lagändringen får för konsekvenser.

– Ja, man kan man väl säga att det har gått lite för fort. Vi hinner inte med att sätta oss in i vad det kommer innebära för oss, säger Lena Fröyen, socialchef i Rättvik.

I Sverige totalt berörs ungefär 4500 människor. I region Mitt, som Dalarna tillhör, berörs 861 personer enligt Migrationsverket

– Det kan bli besvärligt för kommunerna. Jag vet inte hur kommunerna kommer att agera och vi vet inte heller var som kommer att hända med dem som lämnar boendena, säger Sverker Spaak, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket.

Migrationsverket kommer att söka upp dem som omfattas och försöka få dem att återvända frivilligt till sina hemländer enligt Sverker Spaak.

– Det här är ju ganska mycket gamla ärenden. Många av dem är överlämnade till polisen och är polisärenden, och de har också haft rätt att bo kvar i våra boenden. I många fall är det inte möjligt att avvisa personerna med tvång utan det krävs medverkan från utlänningen och då har man kunnat bli kvar i våra boenden, säger han.

Både personer som jobbar professionellt och personer som är engagerade ideellt i flyktinghjälp tror att fler av dem kommer att gå under jorden och gömma sig som en följd av lagändringen.

– Jag tror att många kommer att försöka stanna, säger diakonen Noomi Bjurén Grönberg.

Här kan du läsa Migrationsverkets svar på frågor om lagändringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".