Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndighet vill hugga ned skog med hotade arter

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 21.00
Naturskyddsföreningen: Det sänder jättekonstiga signaler till andra skogsägare
(1:40 min)
Nyckelbiotop vid Stora Almsjön i Malung-Sälens kommun som Länsstyrelsen avverkningsanmält.
1 av 4
Nyckelbiotop vid Stora Almsjön i Malung-Sälens kommun som Länsstyrelsen avverkningsanmält. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
Nyckelbiotop vid Stora Almsjön i Malung-Sälens kommun som Länsstyrelsen avverkningsanmält.
2 av 4
Nyckelbiotop vid Stora Almsjön i Malung-Sälens kommun som Länsstyrelsen avverkningsanmält. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
Skogskonsulent Andreas Öster kollar med lupp på en stock.
3 av 4
Skogskonsulent Andreas Öster kollar med lupp på en stock. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
Skogskonsulent Andreas Öster visar spår av tretåig hackspett på ett träd.
4 av 4
Skogskonsulent Andreas Öster visar spår av tretåig hackspett på ett träd. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.

Länsstyrelsen, en myndighet som har ansvar för att skydda skog med höga naturvärden, har anmält att de vill hugga ner ett område där det finns utrotningshotade arter. Både Skogsstyrelsen och Naturskyddsföreningen är nu starkt kritiska. 

Skogsstyrelsen som har klassat området som nyckelbiotop är kritisk. Det är också Naturskyddsföreningen.

– Det är anmärkningsvärt och det sänder jätte konstiga signaler till andra skogsägare att Länsstyrelsen ska avverka en nyckelbiotop, eller skogar över huvud taget som har höga naturvärden, säger Mattias Ahlstedt som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Den aktuella skogen ligger vid Stora Almsjön norr om Malung och ägs av Länsstyrelsen genom den så kallade Jordfonden. Eftersom området ligger nära ett redan befintligt naturreservat så anade personalen på Skogsstyrelsen när de fick in avverkningsanmälan att det kunde finnas skyddsvärd skog också här. Och mycket riktigt, när de åkte ut och kollade hittade de en skog med tallar som var över 300 år och gott om rödlistade arter.

– Det här är en väldigt sällsynt skog. Vi tycker inte att den borde avverkas, säger Andreas Öster som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

På Länsstyrelsen uppger man att man aldrig haft för avsikt att själva hugga ner skogen, anledningen till att man avverkningsanmält skogen är för att man ville att Skogsstyrelsen skulle åka ut och kolla om skogen var en nyckelbiotop. Om skogen ska kunna bytas bort till en privat markägare måste man veta vad skogen är värd, och om skogen är klassad som nyckelbiotop kan det ekonomiska värdet bli lägre.

– Visst vår egen personal på Länsstyrelsen kan inventera skogen, men det är bara Skogsstyrelsen som formellt sett kan klassa skogen som nyckelbiotop, säger Håkan Mowitz funktionssamordnare på markfunktionen på Länsstyrelsen.

Men Skogsstyrelsen hinner ju bara kolla 4-5 procent av alla avverkningsanmälningar som kommer in, hur kan ni räkna med att dom skulle kolla just er?

– Om Skogsstyrelsen inte hinner kontrollera så får deras myndighet ta ansvar för det. Om dom inte sagt något så är det en avverkningsbar skog, säger Håkan Mowitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".