Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här odlar barnen sin egen skolmat

Publicerat onsdag 21 september 2016 kl 15.10
"Smakar godare"
(1:01 min)
Potatisskörd på Sollerön.
1 av 4
Potatisskörd på Sollerön. Foto: Madeleine Drake
Från jord till bord.
2 av 4
Från jord till bord. Foto: Madeleine Drake
Ekologiskt och närodlat till skolmaten.
3 av 4
Ekologiskt och närodlat till skolmaten. Foto: Madeleine Drake
Leo och Leo i klass 5 på Solleröskola gillar att skörda.
4 av 4
Leo och Leo i klass 5 på Solleröskola gillar att skörda. Foto: Madeleine Drake

Matprojektet på Sollerö skola har drivits i 20 år. Ekologisk skolmat och mer närodlat är syftet och i dag är det dags att skörda igen.

Alla elever hjälper till att fylla på förrådet av lök, potatis och morötter till skolans matbespisning. Allt är närodlat och ekologiskt, precis som det varit sedan starten av skolans matprojekt för 20 år sedan.

I dag är det klass 4 och klass 5 som tar upp potatisen när Förmiddagsprogrammet hälsar på.

– Det är roligt, säger Leo, som går i klass 5 på Sollerö skola och vet att skolmaten kan smaka olika på olika skolor.

– På min förra skola var potatisen torr och inte så god, säger han och hävdar att potatisen från egen skörd smakar lite bättre.

Det är glada miner från barnen även om de inte är helt ense om exakt hur många hinkar var och en ska plocka. Det man däremot är överrens om är att den egna potatisen står högt i kurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".