Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saras recept

Tips inför halloween: Läskiga kakor med häxhår och spindlar

Publicerat onsdag 26 oktober 2016 kl 09.35
Mördegskakor med chokladnät och färskostkräm.
1 av 2
Mördegskakor med chokladnät och färskostkräm. Foto: Sara Nyström.
Halloweenkaka på mördeg.
2 av 2
Halloweenkaka på mördeg. Foto: Sara Nyström.

Släpp loss fantasin och baka kock-Saras halloweenkakor med barnen. Kakorna är snåla på socker men har hög läskighetsfaktor!

Monstermuffins med morötter och valnötter
Ca 15 minimuffins alt 5 stora

1 ägg
2 msk stevia
50 gr smält smör
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mangopuré ( mixad mango )
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 normalstor finriven morot
0,75 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung
2 msk kallt vatten

Vispa upp ägget med stevian, vaniljpulver och kanelen.
Tillsätt mangopurén, smöret, honungen och vattnet och rör om.

Blanda tillsätt ner morötterna, vetemjölet, bakpulvret och de hackade valnötterna, rör om väl och häll sedan upp muffinssmeten på 15 små muffinsformar eller 5 större.

Grädda av i ugnen på 175 grader i 15 minuter, tag sedan ut dem och låt de svalna helt.

Färskostcreme
100 gr naturell färskost
1,5 msk flytande honung
Sedan valfri karamellfärg om man vill leka till det lite extra..

Häll upp färskosten i en spritspåse och dekorera dina muffins. 

Häxhår av bärremmar
2 dl svarta vinbär eller blåbär
2 dl mango

Mixa samman till en slät puré, tag fram en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Häll över purén på plåten och bred ut purén så den blir jämntjock, gör den dock ej alltför tunn utan låt den vara ca 2-3 mm.

Ställ in plåten i ugnen på 50 grader och låt den stå i ca 6-8 timmar beroende på när purén har torkat helt.

Tag ut och skär sedan upp i smala strimlor och lägg i en tätt försluten burk tills de skall serveras. Dessa går att göra på bland annat hallon, persika, jordgubbar mm.

Grön banan och kokosglass
Mjölk och sockerfri!

4 mogna bananer
250 ml kokosgrädde
Grön karamellfärg ( om man vill )

Skala och skär bananerna i skivor och lägg på en plastad tallrik, ställ sedan in i frysen och låt den bli riktigt frysta.

När sedan glassen skall serveras mixas bananerna i en mixer tillsammans med kokosgrädden, när den är riktigt slät färgar man med lite grön karamellfärg om man vill.
Servera på studs!

Mördegskakor
Ca 24 kakor

2 dl mjöl
100 gr smör
2 msk vaniljsocker
1/2 krm salt
2 tsk citron

Blanda ordning alla ingredienserna till mördegen och arbeta den tills den har gått ihop.
Låt den vila i kylen i ca 30 minuter för att sedan tas ut för att kavlas ut.
Använd lite mjöl på bakbänken så degen ej fastnar och kavla ut degen till en tjocklek på ca 2-3 mm.

Tag fram den runda pepparkaksformen lite tidigare än vanlig och stansa ut runda formar.

Lägg upp på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda sedan av i ugnen på 175 grader i ca 10-12 min.

Tag ut och låt dem svalna för att sedan dekorera loss med lite smält choklad.

Spindelnät

Använd vit choklad i botten över hela kakan och spritsa sedan en liten prick av mörk choklad i mitten av kakan och därefter 3 ringar runt denna.
Tag en tandpetare och dra ut den mörka chokladen från mitten för att skapa ett nät. Gör sedan små spindlar av svart sockerpasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".