Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saras recept

Kåldolmar 2.0

Publicerat onsdag 9 november 2016 kl 09.25
Kåldolmar med lax och färskost
Kåldolmar med lax och färskost Foto: Sveriges Radio

Kåldolmar är en traditionell typ av husmanskost. Men den kan varieras med till exempel lax och färskost.

En härlig och smakrik middag fylld med vitaminer och nyttigheter  för 2 eller som förrätt till 4

8 st hela förvällda blad av savojkål ( ca 3 minuters koktid )

8 st skivor kallrökt lax ca 200 gr

100 gr neutral färskost

Svartpeppar

Örtsalt

4 msk honung till gratinering och lite salt

Lägg upp savojkålen på en skärbräda och lägg i en skiva lax, bred på 1 msk färskost över laxen och krydda med lite svartpeppar och örtsalt. Vik in kanterna och börja sedan rulla ihop dem till små dolmar, lägg i en ugnsform med skarven nedåt. Gör likadant på resterande också. Ringla över honungen jämt över dolmarna och salta lite, kör in i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Gör under tiden citronbuljongen...

8 dl grönsaksbuljong

1 hel pressad citron

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk riven ingefära

Hackad gräslök till garnityr

Blanda allt i en kastrull och koka upp, sänk sedan plattan och låt det stå och sjuda i 10 minuter. Servera sedan i djupa tallrikar med kåldolmar och massor med hackad gräslök. Ett måste vid serveringen är att duka med kniv och sked!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".