Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saras recept

Bästa plockmaten till advents-fikat

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 09.10
Kock - Sara blandar syrligt och sött med en läcker krispighet till julmyset.
Kock - Sara blandar syrligt och sött med en läcker krispighet till julmyset. Foto: Sara Nyström.

I helgen är det första advent och inför det så bjuder Kock-Sara på snittar som är som ett juligt fyrverkeri i munnen.

Polentasticks med saffransyoghurtaioli
3 dl vatten
1,5 dl polentagryn ( majs ) + lite till panering
1 dl riven parmesan
1/2 tsk salt
Rikligt med rapsolja
Salt

Koka upp vattnet och saltet i en kastrull, rör ner polentan och dra av från plattan.
Rör om ordentligt och vänd även ner parmesanosten och blanda väl. Häll upp i en plastad låg form alt en tallrik, platta till polentan med hjälp av en sked så den blir ca 1 cm jämntjock.

Plasta in ordentligt och ställ in i kylen tills de skall serveras. 
Skär sedan polentakakan i 1 cm tjocka och ca 5-7 cm långa stänger.
Vänd stickorna i lite torr polenta ( detta går bra att förbereda och ha i en påse i kylen tills de skall serveras ):

Stek sedan stängerna i en stekpanna med rikligt med rapsolja, 2 minuter på vardera sida så de blir härligt krispiga. Lägg sedan upp på lite hushållspapper så de får rinna av lite, salta och servera på ett fat med

Saffransyoghurtaioli
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1/2 paket med saffran ( 0,25 gr )
1/2 vitlöksklyfta pressad
1 tsk citron
Salt och 2 stänk med cayennepeppar

Blanda majonnäs, yoghurt, saffran och vitlöken i en skål och rör om. Smaka av med citron, salt och cayennepepparn, ställ in i kylen och låt den stå och mogna i smakerna i minst 1 timme.

Valnötsknäcke med ädelost och päron
1 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
1 dl hackade valnötter
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl kokande vatten.

Blanda alla torrvaror i en bunke och rör ner det kokande vattnet och rapsoljan, låt degen stå och dra sig i 5 minuter.
Häll sedan upp degen på ett bakplåtspapper. Ta ett papper till och lägg ovanpå degen och platta till den med hjälp av en brödkavel så den blir tunn och jämntjock och täcker ugnsplåten.

Lyft över den utkavlade degen på en ugnsplåt och tag bort det övre bakplåtspapperet, grädda i ugnen på 150 grader i 40 minuter.
Tag ut och låt det svalna helt, bryt sedan av i större bitar och förvara i en tätt försluten burk tills de skall serveras.

Grönmögeloströra
100 gr grönmögelost 
100 gr färskost
Tunna skivor med päron
1/2 valnöt

Lägg på päronskivorna på valnötsknäcket och bred därefter på ädeloströran och toppa det hela med en valnötshalva.

Palsternackschips med färskost Smaksatt med apelsin och toppad med chili och granatäpple

24 tunna skivor av palsternacka
Salt

Lägg palsternackskivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och salta dem.
Kör in plåten i ugnen på 75 grader och torka dem i minst 3 timmar, eller tills de är helt torra. Ju tunnare skivor desto snabbare och krispigare chips får man. När de har torkat har de i regel krullat ihop sig som en liten skål där man kan lägga i fyllningen.

Färskostfyllning
100 gr neutral färskost
Skal från 1 apelsin + 2 msk saft från frukten
2 msk finstrimlad purjolök
2 stänk med cayennepeppar
salt

Blanda och smaka av med saltet, häll upp i en liten spritspåse för att underlätta uppläggningen. Spritsa i färskosten i palaternackschipsen och dekorera sedan med tunna skivor av röd chili och kärnor av granatäpple.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".