Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gert basar över superhemliga menyn på Nobelmiddagen

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 10.41
Gert Klötzke: Det kommer bli en fantastisk meny
(2:25 min)
Gert Klötzke
Gert Klötzke har tänkt på Nobelmenyn ett helt år. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT.

Det är inte vilken middag som helst. Menyn ska vara exklusiv, passa många och serveras så det matchar tv-sändningen. Vansbros Gert Klötzke är gastronomiskt ansvarig för Nobelmiddagen.

Det finns många fällor att ramla i under en Nobelmiddag. Maten ska lite snitsigt serveras från fat vilket gör att det blir en utmaning att alla ska få varm mat i precis rättan tid. 

Menyn ska också vara av hög klass samtidigt som den ska tilltala många och vara lätt att producera och värma. Lägg sedan till att hela middagen till stor dels ska styras efter tv-sändningens tajta schema.
Mitt i allt detta finns Gert Klötzke som är gastronomiskt ansvarig för maten.   

– Det gäller att alla får varm mat i rätt tid, och att varmrätten serveras från fat gör att det blir begränsningar speciellt på det estetiska. 

Menyn är topphemlig och tar i princip ett helt år att planera.

– Förslag tas fram sedan smakas menyerna av, ändringar görs och sedan bestämmar man sig, säger Gert Klötzke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".