Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är programmen som flest hoppar av

Publicerat söndag 1 januari kl 11.05
Forskare Staffan Andersson: Måste allvarligt fundera på om det är något som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig
(1:11 min)
utsidan av högskolan Dalarnas campus i Falun.
1 av 2
Konsekvensen av att många studenter hoppar av en utbildning blir att ryktet försämras till en grad att det i slutändan blir färre som söker. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio
Staffan Andersson, samordnare för Centrum för ämnesdidaktisk forskning vid Uppsala universitet.
2 av 2
Staffan Andersson, samordnare för Centrum för ämnesdidaktisk forskning vid Uppsala universitet. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio samt Mats Kamsten

Nästan hälften av alla studenter på programmet för digitalbrott och e-säkerhet på högskolan Dalarna hoppade av innan de ens läst ett år. Och fler program har samma problematik.

– Har man tappat mer än en tredjedel efter ett år, då måste man allvarligt fundera på om det är någonting som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig, säger Staffan Andersson som verkar vid Uppsala universitet och som forskat på avhopp och genomströmning.

Konkurrensen gör att man marknadsför utbildningarna på ett sätt som skapar förväntningar – som uppfylls för sent.

– Man vill gärna uttrycka sig säljande och locka med det intresseväckande och spännande, men det händer inte första terminen, och inte andra terminen heller, förklarar Staffan Andersson. 

Konsekvensen av att många studenter hoppar av en utbildning blir att ryktet försämras till en grad att det i slutändan blir färre som söker. Något som i sin tur minskar högskolans inkomster. 

– Lärosätena får ju en ekonomisk tilldelning beroende på hur många studenter som går utbildning och hur många som klarar av dem, säger Staffan Andersson.

Programmen med flest avhopp

1. Digitalbrott och E-säkerhet 180 hp - 23 avhopp av 52 studenter termin 1.
2. Ämneslärare Gymnasieskolan 41 - 41 avhopp av 102 studenter termin 1.
3. Systemvetenskapliga programmet 180 hp - 13 avhopp av 58 studenter termin 1.
4. Samhällsvetarprogrammet 180 hp,11 avhopp av 64 studenter termin 1.
5. Förskollärarprogrammet 210 hp,10 avhopp av 59 studenter termin 1.
*urvalet är gjort av program som tar in över 50 platser och som består av högre än 180 hp. Samtliga program började t1 2015 och avhoppen är beräknade på hur många studenter som finns kvar t3 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".