Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saras recept

Här får du inspiration till nyårsmenyn

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 09.33
Cheesecake och parmesanchips upplagda på fat och ett fyrverkeri.
Foto: Eva-Lott Långberg/Jon Olav Nesvold/TT

Eva-Lott Långberg vikarierar för Sara idag och ger dig recept på parmesankex till förrätt och en syrlig cheesecake med hallonsås till efterrätt.

Parmesankex

100 gram färskriven parmesan

120 gram mjöl

100 gram rumstempererat smör

1 nypa cayennepeppar

10 gram havssalt

Torkad rosmarin

Gör så här:

  1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn smet som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig tillsätt en matsked vatten eller två.
  2. Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, cirka tre centimeter i diameter. Rulla dem i torkad rosmarin eller valfri krydda. Lägg rullarna i kylen cirka 30 min.
  3. Sätt på ugnen på 180 grader
  4. Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7-8 minuter eller tills de fått färg.
  5. Förvara kexen i papperspåse eller burk.

Underbart goda att äta med eller utan marmelad eller ost.

Syrlig cheesecake med hallonsås (10 bitar)

Botten

100 gram smält smör

200 gram digistivekex mixade i smulor

1 tsk malen ingefära

Fyllning

3 st gelantinblad lägges i kallt vatten 5 minuter

2 dl vispgrädde vispad

400 gr färskost

1½ dl lemoncurd

2 dl floursocker

1 st citron, cest och saft

Till garnering

Citron el lime skivor, citronmeliss floursocker

Gör så här:

  1. Mixa kexen i en matberedare för att få smulor, blanda i ingefäran och smöret.
  2. Tryck ut det i en avlång eller rund 24 cm i diameter form med löstagbara kant.
  3. Lägg gelantinblad i kallt vatten.
  4. Vispa grädden
  5. Blanda färskost, lemoncurd och floursocker.
  6. Tillsätt citroncest och saften av en hel citron, vänd ner grädden och sist gelantinet som du smälter lite i en kastrull.
  7. Häll blandningen på kexbotten och ställ kallt i 4-5 timmar

Underbart gott att servera hallonsås till. Garnera gärna med citron eller limeskiva och sikta på lite floursocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".