Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En majbrasa.
Enligt Brandskyddsföreningen gör räddningstjänsten närmare 9000 utryckningar till utomhusbränder i april varje år. Foto: Maurizio Gambarini/TT
Lyssna
(1:08 min)

Dalarna hårt drabbat av utomhusbränder kring valborg

Uppdaterat måndag 1 maj 2017 kl 08.00
Publicerat söndag 30 april 2017 kl 11.30

Dalarna är ett av de län i Sverige som drabbas hårdast av utomhusbränder under april månad, vilket Brandskyddsföreningen kopplar till valborgsfirandet. Och denna valborg blev det ovanligt många larm om gräsbränder, enligt SOS Alarm.

Enligt Brandskyddsföreningen gör räddningstjänsten närmare 9000 utryckningar till utomhusbränder i april varje år. Dalarna är ett av länen där majbrasorna ofta urartar till okontrollerade bränder. 

 – Där ligger det på runt 90 utryckningar i april varje år, och det är förhållandevis mycket om man jämför med andra län, säger brandingenjören Lars Brodin. 

Valborgsmässoafton 2017 blev inget undantag – snarare tvärtom. Enligt SOS Alarm kom ovanligt många larm om gräsbränder runt om i Dalarna. En del hade spritt sig från majbrasor – i andra fall var det raketer som antänt terrängen. 
Även Gävleborg och Västernorrland sticker ut med många gräsbränder.

Så eldar du säkert i helgen:

1. Sök tillstånd
Kontrollera först och främst att din kommun tillåter eldning. För Valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

2. Planera för säker eldning
Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte ska kunna skadas – beakta vindstyrkan och riktningen. Se till att majbrasan bara innehåller fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris, och inte exempelvis plast, däck eller övervintrande djur.

3. Välj rätt verktyg
Säker eldning kräver rätt utrustning – försäkra dig om att det finns en vattenslang, tillräckligt med vatten samt spadar och krattor för att kunna släcka mindre bränder. Se också till att ha en laddad mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten.

4. Var uppmärksam
Se till att elden är under ständig uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka även området under eldens rök vid större brasor.

5. Lämna inte elden för tidigt
Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Källa: Brandskyddsföreningen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".