Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(3:40 min)
Förseningar i pumpningen av syra till ny tank
Uppdaterat torsdag 27 april kl 23.07
Publicerat torsdag 27 april kl 10.13
outokumpu i avesta,
1 av 6
Räddningstjänst, polis, sjukvård och kemdykare är på plats vid Outokumpu i Avesta. Foto: Niklas Hagman.
outokumpu i avesta
2 av 6
Avesta kommun har bestämt sig för att hålla alla elever på ett flertal skolor och förskolor inomhus tills vidare. Även boende i närheten uppmanas att stanna inomhus. Foto: Niklas Hagman.
Outokumpu i Avesta
3 av 6
Polisen har inlett en förundersökning som rubriceras som arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan. Foto: Lisa Linder Lindberg.
Outokumpu i Avesta
4 av 6
Foto: Lisa Linder Lindberg.
Outokumpu i Avesta
5 av 6
Foto: Lisa Linder Lindberg.
Män och kvinnor sitter uppradade vid bord med namnskyltar framför sig.
6 av 6
På pressträffen om syraläckan deltog Pål Åström, platschef för Outokumpu i Avesta, Mats Jansson, chef för Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, med flera representanter från bland andra landstinget, Avesta kommun. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio

Giftig gas ska ha tagit sig utanför Outokumpus lokaler i Avesta, där det sedan i morse läckt fluorvätesyra från en vagn. Vid kvart över tio på torsdagskvällen meddelade man att arbetet med att pumpa över syran i en annan tank blivit försenat.

(Uppdaterad). Vid elvatiden på torsdagskvällen förväntas man kunna påbörja arbetet, som sedan väntas ta flera timmar. Rekommendationen om att hålla sig inomhus i området kommer att ligga kvar under tiden.

Larmet kom vid niotiden på torsdagsmorgonen, och när räddningstjänsten kom fram läckte 72-procentig fluorvätesyra okontrollerat från en vagn vid järnverkets syrastation.

Avesta kommun höll alla elever på ett flertal skolor och förskolor inomhus under dagen. Detta som en försiktighetsåtgärd eftersom syran är giftig om man andas in den och frätande i kontakt med hud. Ingen har dock kommit till skada. Även boende i närheten uppmanas fortsatt att stanna inomhus. Riskområdet beräknas vara inom 300 meter.

Räddningstjänst, polis, sjukvård och kemdykare skickades till olycksplatsen, och vid 15-tiden rapporteras att läckan lagats provisoriskt. Dock hade fluorvattensyra läckt ut i dagvattennätet, men det gäller industriområdets interna system, inte kommunens. Avesta kommun har också uppgett att dricksvattnet inte ska vara påverkat.

Polis och åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utreder också om någon gjort sig skyldig till brott i samband med syrautsläppet. Brottsrubriceringarna som utreds är grovt miljöbrott och framkallande av fara för annan.

Fakta: Fluorvätesyra

Fluorvätesyra är en mycket starkt frätande och giftig syra. 

I kroppen bildar den olösliga salter med kalcium och magnesium och kan därmed helt slå ut vissa organ som hjärta, lever och njurar. Spill på kroppen är mycket farligt, eftersom nerver behöver kalcium för att sända smärtsignaler känner man inte frätskador förrän efteråt när vävnaden dött av kalcium och magnesiumbrist.

Syran används för att rena både aluminium och uran, och den används vid etsning av glas och av kisel vid tillverkning av halvledarkomponenter. Den används även vid framställning av teflon och freoner samt för betning av svetsar i rostfritt stål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".