Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Önskereceptet
(9:45 min)
Glutenfritt när Tuva och Tuva bjuder på citronbiskvier
Publicerat tisdag 18 juli kl 07.00
Tuva och Tuva gör citronbiskvier
1 av 5
Tuva och Tuva bjuder på sitt recept på citronbiskvier. Foto: Johan Thorén.
Receptet är glutenfritt. Foto: Johan Thorén.
2 av 5
Receptet är glutenfritt. Foto: Johan Thorén.
Foto: Johan Thorén.
3 av 5
Foto: Johan Thorén.
Foto: Johan Thorén.
4 av 5
Foto: Johan Thorén.
Foto: Johan Thorén.
5 av 5
Foto: Johan Thorén.

Önskereceptets huvudpersoner är idag två personer med samma namn och från samma ort: Tuva och Tuva från Insjön. Och de bjuder på citronbiskvier.

Recept Tuva och Tuvas citronbiskvier (cirka 25 st)

Bottnar:

170 gr mandelmassa 
1 äggvita

Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda sedan ihop det med äggvitan tills smeten är helt slät.

Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut små runda kakor ca 3 cm i diameter på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Runda till kakorna så de blir släta på toppen med hjälp av en blöt sked.

Grädda sedan av i ugnen på 175 grader i 10 minuter tills de blir vackert gyllenbruna, tag ut dem och låt dem svalna på plåten. Ta av dem från papperet och lägg dem på en bricka (med den gräddade delen nedåt ) så de får svalna helt.

Under tiden fixas citronsmörkrämen:

125 gr rumstempererat smör
1 äggula
1 1/2 dl florsocker
1/2 krm salt
Rivet skal från 1 citron
1 1/2 msk saft från citronen
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop smöret, äggulan, citronskal, citronsaft, salt, vaniljsocker och florsocker med hjälp av en elvisp tills det är ordentlig blandat.

Fyll sedan bottnarna med smörkrämen, antingen med hjälp av en sprits eller kniv. Var noga med och fyll dem ordentligt så det ej blir några luftbubblor i dem och till sist slätar man till dem med hjälp av en blöt kniv så man får en liten topp på alla. Ställ in i kylen eller frysen så de stelnar innan de skall doppas i choklad.

Chokladen:

150 gr vit choklad
Lite gul hushållsfärg

Smält chokladen i ett vattenbad (en kastrull med varmt vatten och en skål som passar över den med chokladen i, tänk på att ej stormkoka vattnet utan det räcker med att ha plattan på lågvärme. Blir det för varmt kan chokladen få sockerkristaller i sig och bli grynig).

När chokladen har smält tas den av och lite gul färg blandas i så man får en liten gulare ton. Sedan doppas den delen övre delen av biskvien i chokladen (botten skall ej vara täckt av choklad).
Låt sedan biskvierna stela i kylen.

Reporter: Johan Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".