Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Önskereceptet
(11 min)
Sushi - matpyssel för unga kockar
Publicerat tisdag 8 augusti kl 08.24
Alvin, Lisa och Leja lagar sushi i dagens Önskerecept
1 av 9
Alvin, Lisa och Leja gör sushi i dagens Önskerecept. Foto: Johan Thorén.

Sushi är idag ett populärt inslag i matlagning världen över. Tillagningen är lätt med rena och enkla råvaror. I dagens Önskerecept är det Alvin, Lisa och Leja som bjuder på sushi!

För cirka 20 småbitar och tre rullar

500 gr sushiris ( kokas enligt anvisningar på paketet )
1/2 dl risvinäger 
1/2 dl socker 
1 krm salt

Till garnityr och fyllning:

100 gr färsk fryst lax i 10 st tunna skivor 
3 noirblad ( sjögräs )
3 st Krabbsticks
1/2 st röd Paprika
1/2 st Gurka 
1/2 st färsk Mango
2 st Vårlökar
1 st mogen avokado
Wasabi ( japansk pepparrot )
100 gr Färska skalade räkor 

Tillbehör:

Japansk soja
Rostade sesamfrön 
Inlagd ingefära 
Bambumatta (finns i välsorterade matbutiker) för att rulla sjögräsrullarna med.

När riset är kokat efter anvisningarna på rispaketet blandas risvinäger, socker och saltet i en skål och hälls över riset när det fortfarande är varmt.

Blanda ordentligt med hjälp av en slev, stjälp upp på en större tallrik eller en ugnsform och låt riset svalna till det har svalnat helt. Under tiden skärs grönsakerna upp i långa tunna stavar. 

Tag sedan 1/4 del av det kokade riset och rulla det till små ovala bitar ( ca. 20 bitar ) och lägg dem på en tallrik, tag sedan och lägg på de tunna skivorna av Lax på hälften och 2 räkor på varje bit på de resterande.

Tag fram noirbladen och lägg ett på bambumattan, tag riset och tryck ut det på nästan hela bladet (lämna 2 cm på den undre delen mot dig). Tag sedan några stavar med gurka och lägg dem längs med riset ( vågrätt ) ca 5 cm från den övre kanten. Tag även krabbsticks, avokado och paprikastrimlor och lägg på hög, stryk även en tunn strimma med wasabi bredvid grönsakerna.

Börja och rulla in fyllningen i riset med hjälp av bambumattan, var noga med och rulla den hårt och när man nästan har rullat ihop rullen använder man lite vatten på de resterande 2 cm av sjögräset  för att detta skall fästas ihop. Tag sedan rullen och lägg på en tallrik.

Gör likadant med 2 rullar till men fyll dessa med:
1) mango, vårlök, gurka, vårlök, wasabi.
2) avokado, räkor, gurka, paprika, wasabi.
Tag sedan och skär dessa rullar i 1 cm tjocka bitar med hjälp av en riktigt vass kniv. 

Servera sushin med soja, wasabi, inlagd ingefära och rostade sesamfrön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".