Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag skärper kraven för restauranger i länet

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 16.02

Om en månad börjar en ny EU-förordning att gälla, som skärper kraven på länets restaurangägare.
Det handlar bland annat om höga krav på egenkontroll.
Restaurangägarna måste hela tiden ha koll på råvarorna och veta vilken temperatur råvarorna håller.

Men många kommer få svårt att klara den nya lagen.
-Det är väldigt stora förändringar och reglerna kommer att gälla från och med den första januari. Dom som inte kan göra en bra egenkontroll, blir utslagna på ett sätt, säger Maj Ardesjö som är miljöinspektör i Borlänge.
Kunskaperna ofta dåliga
Det handlar bland annat om att hela tiden veta vilken temperatur råvarorna har och hur kylarnas temperatur varierar över dygnet.
Och en månad innan lagen börjar gälla, är kunskaperna ofta dåliga hos restaurangägarna.
- Det finns restaurangägare som inte förstår vad man ska ha den nya lagen till, säger Maj Aredesjö.
Mycket extrajobb
Men även om man som restaurangägare tycker det är viktigt med egenkontroll, så innebär det rejält med extrajobb.
- Den nya lagen är viktig, men det är mycket jobb, säger Bitte Rydén som är på väg att öppna en krog i Mockfjärd.
Hon tycker att det kommer bli svårt att hålla reda på dom nya reglerna.
- Men man vågar inget annat, och det gäller speciellt vi som precis ska öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".