Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialtjänsten följer inte upp insatser

Publicerat torsdag 1 juni 2006 kl 15.30

Att socialtjänsten inte utreder om deras hjälp verkligen hjälper, det är något som de fått mycket kritik för. Men hur kommer det sig att en insitution som ska hjälpa utsatta människor inte bryr sig om fall om det de gör verkligen hjälper?

Karin Alexandersson från Falun har i sin doktorsavhandling kollat närmare på fyra mindre Dalakommuner och följt arbetet inom socialtjänsten. Men svaret på frågan varför man inte bryr sig om fall om hjälpen hjälper har inget enkelt svar.

– Det är inte bara en anledning till att det inte finns någon systematisk metod för att följa upp de insatser man gör. Det finns en rad faktorer som påverkar det här, säger hon.

En av anledningarna hon pekar på handlar är socialtjänstens syn på att utvärdera. Bland annat finns det inte rutiner för att samla in erfarenheter för att se vad som verkligen hjälper, som det till exempel finns inom sjukvården. Inom sjukvården är det självklart att se om en operation gör personen frisk, men så är det inte inom socialtjänsten

– Här finns det inte samma syn på det här. Bland annat för att det här är ett ganska nytt ämne. Det finns inte en sådan kultur att man samlar in fakta och utreder vad som fungerar och inte. Men man har mycket att vinna på att samla in uppgifter för att se vad som hjälper och vad som inte gör det.

En annan anledning är att socialarbetarna inte har tid att följa upp klienterna, tycker de.

– Eftersom det itne ingår i deras normala arbetsuppgifter att följa upp klienterna, innebär det här ett merjobb och det ansåg många inte att de riktigt hade tid med.

Men det handlar också om hur man ser på socialtjänstens uppgift. Karin Alexandersson menar att många socialarbetare ser sina insatser som ett tillfälligt plåster på såren.

– Socialtjänsten kommer ju från hur vi tog hand om äldre och fattiga förr i tiden, då handlade det mest om att lindra för stunden. Den tanken lever kvar lite i dag. I stället för att se till att klienterna kan komma tillbaka ut i livet får de hjälp för stunden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".