Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Planerar kraftverk vid fornlämningar

Publicerat onsdag 7 juni 2006 kl 12.06

Envikens Elkraft planerar att bygga ett småskaligt kraftverk i Kolningån i Enviken. Men kraftverket kommer att ligga inom ett fornlämningsområde. Därför söker nu Envikens Elkraft tillstånd för bygget hos länsstyrelsen.

Envikens Elkraft, som är en ekonomisk förening, kommer att söka tillstånd enligt Miljöbalken för att få bygga kraftverket. Men dessutom krävs tillstånd enligt lagen om kulturminnen, och en ansökan om det har alltså skickats till länsstyrelsen.

Vid den plats där en kraftstation med överbyggnad nu ska planeras, finns sedan en tidigare en regleringsdamm som styrt vattenflödet till en äldre kvarn.

Det är den gamla kvarnbyggnaden som bedöms ha ett visst kulturhistorisk värde även om den är i ganska dåligt skick.

Men i sin ansökan säger föreningen att kraftverksbygget och den renovering och ombyggnad som måste göras av dammen inte kommer att innebära några ingrepp i kvarnbyggnaden.

Ungefär 100 meter nedströms det planerade kraftverket finns dessutom en äldre stenmur och den kan komma att beröras av rensningar som måste göras i ån. Men Envikens Elkraft lovar att ta hänsyn till murens värde vid arbetena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".