Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borlänge rapporterar inte matsnusk

Publicerat onsdag 12 juli 2006 kl 13.50
God men farlig. I glass finns mängder av bakterier om den inte förvaras tillräckligt kallt.

Borlänge kommun slarvar med rapporteringen till livsmedelsverket om sina hygienkontroller av resaturanger och matbutiker. Borlänge är den enda kommunen i Dalarna som inte rapporterar till Livsmedelsverket.

Jan Kristoffersson är tillförordnad miljöchef på kommunen. Enligt honom finns det flera anledningar till att kommunen har struntat i det här. Kontroller har gjorts, men kommunen har bara inte rapporterat in resultaten.

– Vi har inte haft någon chef under ett år, det har betytt att vi varit underbemannade. Att rapportera är också något som tar lång tid men som förhoppningsvis blir bättre nu när vi fått ett nytt datasystem, säger han.

Borlänge är näst sämst i landet med att rapportera sina hygienkontroller. Men någon fara för konsumenterna betyder det inte, enligt Jan Kristopffersson.

Den kommun i Dalarna som gjorde flest kontroller förra året är Gagnef. Där är Annika Mårs livsmedlesinspektör.

– Vi har jobbat hårt med att göra kontroller. Det vi kontrollerar nu på sommaren är tillfälliga verksamheter som sommarkaféer till exempel. Det är också viktigt att hålla temperaturerna nere där livsmedel förvaras och det finns risker med skopglass och mjukglass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".