Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot olyckor på sommarland

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 07.50

Sjukhuspersonal på ambulanssjukvården och vårdcentralen i Leksand är oroade för olycksfall och olyckshanteringen på Leksand sommarland. Läkaren Tommy Jäverfalk säger att personalen lägger barn som brutit ben eller skadat ryggen på flaket på en Pickup och så körs de till vårdcentralen.

I år slår Leksand sommarland rekord med fler besökare än någonsin. Men fler besökare betyder fler skador. 

– Torsdagen för tre veckor sedan kom tre skadade barn hit. Alla tre hade så allvarliga skador att de fick föras vidare til sjukhus. Att barn under femton år skadas så allvarligt under lek, det är inte bra, säger Tommy Jäverfalk är läkare på Leksands vårdcentral.

Ett av de tre barnen, en flicka, föll från en klätterställning och landade på foten. Foten bröts på fem ställen. Ett annat barn blev påkört bakifrån av en vuxen i en rutschkana. Barnet fick skador på ryggen och nacken.

– Det är allvarligt. Det har hänt för mycket olyckor, tycker Tommy Jäverfalk.

– Självklart händer mindre blessyrer och skador när barn leker på det här viset. Det förstår vi med. Men de större olyckorna, de måste stoppas, säger Tommy Jäverfalk.

Frågan är istället hur olyckorna hanteras. För om hanteringen av skadade barn går fel till kan skadorna förvärras.

– Finns det en risk att nacke eller rygg är skadad bör personen transporteras med vakuummadrass och nackkrage. Inte på en pickup, säger Tommy Jäverfalk.

Ove Nordqvist på ambulanssjukvården berättar att ambulansen ofta får ett dåligt mottagande på Leksands Sommarland.

– Helst vill de att vi ska köra in genom grinden på baksidan, vi ska inte synas för mycket. De insisterar ofta på att först köra den skadade till grinden på lastmoppe för vidare transport. Barn med eventuella nackskador. Aldrig, säger Ove Nordqvist.

Mats Nobelius på Leksands sommarland tycker kritiken är överdriven och obefogad.

– Vi försöker ha en så säker park som möjligt där vi försöker fixa fel som uppkommer så snabbt som möjligt, säger Mats Nobelius.

– Vi har utbildad personal som kan första hjälpen. De tar hand om de skadade på bästa sätt. Vi har sjukvårdsutrustning i alla kiosker på området, säger Mats Nobelius.

Ändå undrar ambulanssjukvårdarna varför Leksands sommarland inte vill ha ambulanser på området.

– Det verkar som att de vill få det att se ut som att det inte händer några olyckor i sommarparken. Men det har varit för mycket olyckor nu. En dag kommer det här sluta illa med barn som kan bli förlamade eller riktigt allvarligt skadade, säger Ove Nordqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".