Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Begränsade sjukhusresurser för kraftigt överviktiga

Publicerat måndag 14 augusti 2006 kl 16.59
Datortomograf. Foto: PrB

Befolkningen i Sverige blir allt tyngre. För den som väger över 150 kilo, kan det bli problem vid sjukhusvård. Sjukhusens resurser är begränsade att kunna hantera kraftigt överviktiga.

– Rent generellt fungerar röntgenundersökningarna sämre på den som är kraftigt överviktig. Det gäller både konventionell röntgen och ultraljudsundersökning, säger Olov Ehrs klinikchef på röntgenavdelningen på Falu lasarett.
--Men det finns också tekniska begränsningar. På datortomografi klarar bordet bara 150 kg. Magnetröntgen fungerar dåligt när patienten väger 130-150 kg, säger Olov Ehrs.
De flesta röntgenapparaterna har smala britsar och på en del ska britsen föras in i ett rör där kameran finns. Även om personen får plats kan det uppstå problem. Hydrualiken som rör borden i olika riktningar klarar inte av att hantera tyngder över 150 kilo.

INTE SÄMRE VÅRD

Timo Melakari, som är chefssjuksköterska på röntgenavdelningen på Falu lasarett, betonar noga att kraftigt överviktiga inte får sämre vård på grund av det här.
– Vi ger alla bra vård oavsett vikt. Det gäller att komma med andra lösningar med andra typer av apparater, säger Timo Melakari.
Datortomografi är en röntgenapparat som visar hjärnan, nacken, ryggen och de inre organen. Vid ett trauma som exempelvis en bilolycka är det den första undersökningen som görs.
Vad händer om en överviktig person är med om ett trauma och inte kan använda datortomografi?
– Då får vi använda konventionell röntgen. Men det ger inte lika exakta resultat som nyare teknik ger, säger Timo Melakari.
Anders Cohen är överläkare på kirurgin på Falu lasarett. PÅ hans avdelning finns det drygt 100 personer som ska bedömas för ett eventuellt kirurgiskt ingrepp mot övervikt. Det händer att det kommer patienter dit som väger 200 kilo och mer.
– Vi har en del utrustning som är anpassad för dem över 150 kilo. Det finns ett speciellt operationsbord och en säng som klarar upp till 280 kilo, säger Anders Cohen.
Om vi blir tyngre och fler blir så kraftigt överviktiga kommer sjukhuset se över sin utrustning så att de klarar av tyngre och större personer än de gör nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".