Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika förutsättningar vid upphandling

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 07.46

Den senaste tiden har Region Siljan fått kritik för sitt sätt att sköta upphandlingen av kött- och charkprodukter till Siljanskommunerna. Enligt det lokala företaget Siljan Chark var villkoren sådana att endast stora grossister hade möjlighet att leva upp till kraven. Men i Borlänge kommun jobbar man på ett helt annat sätt när livsmedel ska upphandlas.

I Borlänge kommun så ska de små, lokala företagen ha en bra chans att ta hem ordern vid en upphandling. Därför samordnas transporterna i kommunen för att underlätta för de små producenterna. Det finns bara ett distributionsställe i Borlänge sen tar kommunen hand om transsporterna därifrån. Det här minskar transsportkostnaderna för företagen.

– En liten leverantör kan inte leverera till kanske hundrafemtio ställen, säger Anders Bringborn inköpschef i Borlänge.

Borlänge var förts i landet med att sköta upphandlingen av livsmedel så här. Det gör de ihop med Gagnef, Säter och Smedjebackens kommuner. Anders Bringborn ser bara fördelar med att jobba så här. Han säger att de får ett bättre utbud av leverantörer och det blir en ökad trafiksäkerhet på skolgårdarna eftersom det bara blir en leverans till skolorna.

– Vi får bättre miljö vid minskat antal transporter, säger Anders Bringborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".