Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturskyddsföreningen upprörs över vargbeslut

Publicerat torsdag 18 juli 2002 kl 14.21
I går kom Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt på den varg som dödat fem kalvar i Väsetrakten utanför Karlstad i Värmland. Bara en gång tidigare har Naturvårdsverket fattat ett sånt här beslut.
Lars-Erik Liljelund, generaldirektör på Naturvårdsverket försvarar beslutet. -Svensk rovdjurspolitik är inte enkel att följa, säger han. Men vi ansåg det viktigt att våga göra en sådan här markering. Det handlar om att få skydda sin egendom. -Och vi är ganska övertygade om att vi inte bryter mot någon lagstiftning, säger han. Men det är precis vad Naturvårdsverket nu gör, hävdar Svenska Naturskyddsföreningen. -Vi menar att Naturvårdsverket nu brytit mot både svenska och EU-regler, säger Mikael Karlsson, riksordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han är upprörd över beslutet. -Vi måste lära oss att acceptera att tamboskap kan rivas av varg, säger han. Det är viktigt att vargstammen lämnas ifred. Ingenting garanterar ju att det är rätt varg som skjuts i det aktuella fallet. -Naturvårdsverkets beslut, säger Mikael Karlsson,skapar förväntningar. Nästa gång tamdjur angrips av varg kommer nya krav på skyddsjakt att resas.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".