Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Barkmjöl kan vara nyttigt.

Publicerat måndag 5 augusti 2002 kl 04.44
Våra förfäder blandade bark i mjölet för att överleva under hårda tider. Nya studier visar nu att det var helt rätt. Tallbark kan vara nyttigt och förebygga vissa allvarliga sjukdomar enligt studierna.
- Det är väl knappast något undermedel för sådana finns det få av. Men tallens skikt är ju ett skyddsskikt, som skyddar tallen mot parasiter och angrepp och den har ju en del skyddande ämnen. Kokar man bara ur rester av terpentin och starka oljor så har du en fiberrik produkt som kanske också kan innehålla en del antioxidanter. Vi vet ju att tallen har antioxidanter från barr som är sannolikt nyttiga för oss och dessa förekommer sannolikt också i barken, säger Bertil Dahlgren, läkare i Falun, som en kommentar till de nya rönen. Antioxidanter som Bertil Dahlgren nämner det är bland annat vitaminerna E och C, liksom också vissa aminosyror som kan hjälpa kroppen att stärka det egna imunförsvaret. Enligt en docent, Lars Östlund vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, är det framförallt C-vitamin, mineraler och kostfibrer som är hälsosamt i barkmjöl. Barkmjöl har använts av både indianer och samer tidigare, och också av många andra både i Sverige och Finland under nödåren på 1800-talet. Så att blanda bark i brödet, det är ingen ny företelse menar Bertil Dahlgren. - Det är ju på så sätt oskadlighetstestad och har en traditionell anvädning där. Sen hur det är med smaken ... man får väl prova sig fram till något bra recept. Man ska inte vara rädd att testa.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".