Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lunchboxen måndag 21 juni

Sören Kronström

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 13.07
1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

De flesta danskar som kommer till Sverige och stannar vid en bensinmack för att tanka och ta sig en korv får sin första matkulturchock just där. En korv med räksallad. Den danske kocken Sören Kronström har ännu inte vågat prova, trots att han bor i Sverige sedan flera år och dessutom driver en restaurang i Malmö.

Det som däremot får det att vattnas i munnen på honom är dansk julmat.

Han steker dansk fläskstek i ugnen varje dag, dessutom brer han cirka 200 danska smörrebröd. Han köper det danska rågbrödet och det gräddiga leverpastejen från Danmark annars använder han även svenska råvaror. Men de blir danska på hans klassiska smörrebröd.

Till minne av Öresundsbrons 10 årsjubileum och på ödmjuk begäran av Lunchboxen har Sören Kronström skapat en alldeles ny smörgås, som smakar både Danmark och Sverige.

"Öresundare"

Smöra en skiva danskt rågbröd.

Gör en tartar på rimmad lax: Skär lax i småsmå bitar, blanda med lite finriven pepparrot och hackad dill. Krydda med salt, peppar och socker efter smak.

Bred ett tjockt lager tartar över smörgåsen och toppa med en tunt skivad kokt svensk färskpotatis och överst en klick svart rom och en dillkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".