Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 4 oktober 2007

Publicerat torsdag 6 september 2007 kl 14.45
Elle-Kari Höjeberg

Kära P2-lyssnare,
Den gångna helgen har jag varit med om två högtidsstunder. Den ena var i lördags, när jag fick åka till Verona för se Eric Schüldt och programmet ”Schüldt i P2” koras till vinnare i musikklassen i Prix Italia, i ädel tävlan med program från public service-bolag från hela Europa och även Kanada, Japan och Australien! Det är andra året i rad som P2 vinner musikklassen i Prix Italia och för mig är det ett kvitto på att även andra än vi själva tycker att vi gör en kanal av hög kvalitet!

Schüldt i P2 sändes under våren och sommaren, men vi repriserar det prisbelönta programmet med en extrainsatt sändning nu på torsdag, den 4 oktober, kl. 21.05. Ytterligare en repris sänds i P1 på söndag kl. 19.03 och så finns förstås programmet att höra på webben i 30 dagar.

Bakom tystnaden är underrubriken på programmet. Långt ut på den norrländska landsbygden har rockmusikern David Sandström flyttat för att finna koncentration och för att bättre kunna höra ljuden i sitt eget huvud. Samtidigt sitter världsdirigenten Herbert Blomstedt på hotellrummet och förbereder en stor konsert. Mellan de båda musikerna skiljer hundra mil och femtio år. Men i deras konst finns gemensamma linjer – trådar som Schüldt i P2 för samman till en ljudande väv. En ny säsong med ”Schüldt i P2” börjar i januari.

Laurie Anderson i Monitor
Den andra högtidsstunden var i tisdags kväll när jag var med på den första konserten från GAS-festivalen i Göteborg. Det var med Laurie Anderson, en fantastisk performanceartist som själv hellre kallar sig för historieberättare, och hennes musiker. Det blev stående ovationer i det utsålda Konserthuset och jag beklagar att vi inte hade möjlighet att spela in konserten. Men en intervju med Laurie Anderson kommer nu närmast i Monitor den 24 oktober!
Monitor sänds onsdagar i P2 kl. 21.30 med repris torsdagar kl. 12.30

P2 Live klassiskt: Linné 300 år - konsert med Radiokören
Torsdag 11 oktober kl. 19.30 direktsänder P2 en hyllning till Carl von Linné – vår berömde naturvetenskapsman som föddes för 300 år sedan. Programmet går i naturlyrikens tecken och presenteras av författaren och producenten Magnus Florin, som för övrigt skrivit en underfundig liten roman om Linne – ”Trädgården”. Radiokören under ledning av Niklas Willén bjuder bland annat på ett uruppförande komponerat av Daniel Börtz, en av Sveriges främsta nutida symfoniker och musikdramatiker.

Synk
När vi är riktigt trötta hemma brukar hela familjen bänka sig och titta på Bröderna Marx. Dryga halvseklet gamla filmer håller fortfarande och inte minst musiken är en bärande ingrediens i upplevelsen. Tänk att en datorbesatt 11-åring 2007 fortfarande kan roas av Chicos vilda pianospel i ”En galakväll på Operan” från 1935! Det är humor för mig. Med start på måndag den 8 oktober är Synk tillbaka med nya program om filmmusik i Sveriges Radio P2. Kulturjournalisten Mikael Strömberg kommer under fyra måndagar att fortsätta succén från i våras med att visa film i radio – radiobio.

Synk är ett musikmagasin som speglar 100 år av filmmusik, både specialskriven filmmusik och musik som inte från början var tänkt för film. Varje program har ett tema och böljar fram på etervågorna som en mix av litterära texter, intervjuer, filmisk musik och oväntade infall.

Säsongens första Synk har temat humor. Mikael Strömberg undrar om det går att vara rolig med musik utan att det slår över i slapstick och effekter.
Synk sänds måndagar i P2 kl. 12.30 med start den 8 oktober och repris lördagar i P1 kl. 23.07.
 
P2 Live - Konsert med Kairooperans Oum Kalthoum-ensemble
Just nu fastar muslimer i Sverige och över hela världen under den årliga fastemånaden Ramadan. Natten till den 13 oktober bryts fastan och en hejdundrande fest Eid-el-Fitr utbryter i dagarna tre. Vad kan vara bättre än att fira med musik?

I en direktsänd konsert från Konserthuset i Stockholm kan ni höra den 22 man starka Oum Kalthoum-ensemblen och solisterna Reem Kamal och Nehad Fathalla under ledning av dirigent Selim Sahab. Tillsammans kommer de att framföra delar av den legendariska egyptiska sångerskan Oum Kalthoums repertoar. Hon var en hyllad stjärna av oändliga mått och än idag ligger hennes musik på försäljningstoppen i arabvärlden.

P2:s Mats Einarsson har själv besökt Kairooperan som är en av arabvärldens största musikinstitutioner. I intermezzot berättar han om Oum Kalthoum och Kairooperans historia. Dessutom bjuder han på en unik historisk Oum Kalthoum-inspelning. Konserten presenteras av radioprofilen Hiba Daniel, känd från SR Atlas. Direktsändning från Stockholms konserthus.
P2 fredag 12 oktober kl. 19.30, repris 4/11 19.30 (del 1) och 11/11, 19.30 (del 2).

Aurora – musikmorgon med Ella Petersson
De senaste veckorna har ni fått vakna varsamt till Eva Sjöstrands mjuka röst i Aurora. Nu är det dags för nystart för P2:s direktsända morgonprogram med nya programledaren Ella Petersson, som vissa kanske hörde när hon vikarierade som programledare för Aurora i somras. Ella kommer att presentera en generös blandning ur den klassiska musikens genrer, från alla tider, med en mångfald av artister från förr till nu.
Ella har en bakgrund inom musikvetenskap och sång. Att vara programledare för Aurora ser hon som en naturlig utveckling.
– Jag ser fram emot att leda in lyssnarna i musik som jag älskar. Jag kommer att slå ankare i det klingande och försöka hitta nya vägar in i musiken.
Aurora - musikmorgon med Ella Petersson sänds varje vardagsmorgon i P2 med start måndag 15 oktober kl. 06.50.

P2 Live klassiskt: Uppsala internationella gitarrfestival 2007
Uppsala har ju begåvats med ett nytt fantastiskt konserthus som invigdes nyligen. Nu flyttar Uppsala internationella gitarrfestival in där och P2 flyttar med. Vi spelar in i stort sett hela festivalen och ni får njuta av den i bitar under året som kommer. Först ut i sändning är en konsert med Göran Söllscher, ”Sveriges egen gitarrkung”. Göran Söllscher har en exceptionellt bred repertoar och denna konsert rymmer verk av bland andra Bach, John Dowland och Lennon-McCartney. Ni hör den i P2 onsdag 17 oktober kl. 19.30.

Umeå jazzfestival 2007
Den 40:e upplagan av Umeå jazzfestival äger rum 24-28 oktober. Jazzradion kommer att vara på plats och sänder direkt tre kvällar på raken, 25-27 oktober. En veritabel musikfest med bland anda Marilyn Mazur Animal Picnic, Etienne Mbappé, Marc Ducret trio, Brazz Brothers, Fredrik Nordströms vibb, Gino Vannelli och många fler.

Sveriges domkyrkoorglar
Vi har en orgelexpert på P2. Producenten och programledaren Curt Carlsson brinner för orgelmusik och vet allt om orglar, stora som små. För ett år sen bad han att få genomföra ett projekt där han ville besöka samtliga domkyrkor och stifta närmare bekantskap med de unika orglarna. Nu är han klar och vill dela med sig till er. Det blir tretton program om Sveriges domkyrkoorglar med start söndag den 4 november kl. 18.03. Njut!

CD-revyn
Sedan snart två år tillbaka förgyller CD-revyn lördagarna i P2 mellan 10 och 13, då programledaren Johan Korssell leder en kunnig och framförallt musikälskande panel i diskussioner kring nyutgivna inspelningar på CD och DVD; diskussioner, samtal och associationer som mynnar i betygsättningar och rekommendationer. Nu finns chansen för er som bor i närheten av Stockholm att vara med när CD-revyn spelas in!

Välkomna till Berwaldhallens övre foajé torsdagen 8 november kl. 16.45. Under de två timmar programmet varar finns Johan Korssell självklart på plats, liksom panelen som denna gång utgörs av musikkritikern Sara Norling, dirigenten Andreas Hanson och dramaturgen Magnus Lindman.

På plats finns också vägvisaren Lars Sjöberg, för att denna gång gallra bland inspelningar av Johannes Brahms 4:e symfoni med målet att vaska fram en skiva att rekommendera. Dessutom gläder vi oss åt att CD-revyn gästas av Radiosymfonikernas chefdirigent Daniel Harding. Han kommer att presentera en CD/DVD som han tycker särskilt mycket om.
Välkomna att vara med om CD-revyn i P2 torsdag 8 november 16.45 - 18.45!
Programmet sänds i P2 lördag 10 november kl. 10.00.

Och sen är det dags för ett nytt nyhetsbrev från P2!

Hälsningar,

Elle-Kari Höjeberg
elle-kari.hojeberg@sr.se

Elle-Kari Höjeberg
Kanalansvarig P2
Sveriges Radio


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".