Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 30 november 2007

Publicerat torsdag 6 september 2007 kl 14.45
1 av 2
Elle-Kari Höjeberg
2 av 2
Radiopepparkakan! Foto: Mattias Ahlm/SR

Kära P2-lyssnare,

Har ni koll på era julsaker? Själv har jag idag letat rätt på adventsstaken högst upp i köksskåpet och upptäckt att jag har tre stycken, eftersom jag varje år tror att den är borta och köper en ny… den häftigaste, en rödlackad i metall från 50-talet, får vila i år och det blir den vanliga med små lingon nedstoppade i mossan. På söndag tänder vi första ljuset här hemma och i morgon ska vi baka radiopepparkakor (dvs. formade och dekorerade som radioapparater) till vänner och bekanta. Du kan se hur den blev här nedanför!

Jag återkommer till jultemat strax, med ett rikt julbord av P2:s dignande musikskatt. Men först några andra tips om sånt som hörs de närmaste veckorna. Till exempel lite opera…
Opera

P2 Live opera: Kärleksdrycken av Gaetano Donizetti, P2 lördag 1 december kl 19.50
P2 Live opera presenterar Kärleksdrycken, en komisk opera i två akter av den italienske tonsättaren Gaetano Donizetti (1797–1848) från Covent Garden-operan i London. ”Kärleksdrycken” är en av Donizettis mest populära operor som här utspelar sig i en nutida italiensk by. Handlingen kretsar kring den enkle bondpojken Nemorino som är förälskad i den rika Adina, som dock inte vill veta av hans kärlek.
Covent Garden-operans kör och orkester under ledning av dirigent Mikko Franck.

P2 Live Opera: Orphée av Christoph Willibald Gluck, P2 lördag 8 december kl 19.15
P2 Live direktsänder premiären av Orphée från Kungliga Operan i Stockholm. Mats Ek, som varit verksam som koreograf i över 30 år, gör en efterlängtad debut som operaregissör i Berlioz bearbetning av Glucks Orfeus och Eurydike.
Glucks Orphée är en opera i tre akter som uruppfördes 1762 i Wien. Nästan 100 år senare bearbetades den av Berlioz som gjorde den till ett glansnummer för en virtuos altsångerska. I rollerna hör vi bland andra Anne Sofie von Otter (Orphée) och Marie Arnet (Eurydice). Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör under ledning av Richard Armstrong.

Mats Ek är en människa som jag alltid varit så nyfiken på, inte minst pga. det otroligt varierade urvalet musik han haft med i sina baletter. Nu har Kjell Alinge träffat honom för P2:s räkning.

Om musik: Flytande gränser – möte med Mats Ek, P2 söndag 9 december kl 14.00 och tisdag 11/12 kl 12.30
Möte med Mats Ek, en kosmopolitisk konstnär med de flesta konstarterna inom räckhåll. Hör honom tala om vägen in i musiken, litteraturen, bilderna och alla krockarna längs resans gång.
Kjell Alinge har träffat Mats Ek med anledning av Kungliga Operans uppsättning av Orphée. Det har blivit ett korskulturellt epos. Om detta svävande mellan Pärt, Presley och pas de deux berättar han i programmet.

Tips: Kom till Berwaldhallen lördagen den 8 december kl. 14.00 och träffa radioprofilen Kjell Alinge i övre foajen!

Om musik: Anna Einarsson, P2 söndag 2 december kl 14.00 och tisdag 4/10 kl 12.30
Anna Einarsson var redan som trettonåring känd i hela Uppsala för sin sång och sitt musicerande. Sen kom tystnaden. Ur den växte sedan kompositören, jazzsångerskan, arrangören, bandledaren, skivbolagsdirektören, datorkvartettledaren, ljudinspelaren och sladdkopplaren. Ett program av Anders Olsén.

Musikmagasinet: Skuggor och ljus, P2 måndag kl 12.30 och P1 lördag kl 23.07
En serie som redan börjat är Birgitta Tollans Skuggor och Ljus, om kvinnliga singer/songwriters nu och då. Den första delen sändes förra veckan och de resterande kan höras de kommande 3 veckorna. Och ni kan förstås efterlyssna på det första programmet på vår hemsida. Birgitta utforskar den musikskatt där kvinnliga singer/songwriters tagit sig stor plats och intervjuar såväl svenska och internationella artister i en brokig mix!

Stjärnpianisten Lang Lang hyllar årets Nobelpristagare, P2 torsdag 13 december kl 20.30
Nobelkonserten är ett årligt återkommande evenemang som hålls för att hedra Nobelpristagarna. Solist vid årets konsert är den 25-årige kinesiske pianisten Lang Lang, som trots sin ungdom redan är legendarisk. Det internationella genombrottet skedde 1999 vid ett inhopp med Chicago Symphony och han har sedan dess spelat med ledande orkestrar över hela världen. I ett generöst program kommer Lang Lang att bjuda lyssnarna på verk av bland andra Maurice Ravel, Wilhelm Stenhammar och Rachmaninovs andra pianokonsert. Kungliga Filharmonikerna leds av dirigenten Vladimir Ashkenazy, som även han började sin karriär som konsertpianist.

Advents- och julmusik
Så var det dags för julmusiken, och detta är ändå bara ett axplock! Julmusiken fyller P2 och webben på allehanda sätt och utan att avslöja för mycket kan jag berätta att det kommer en särskild liten webbjulklapp en bra bit före doppardagen.

P2 Live klassiskt: Stämningsfull Luciakonsert, P2 torsdag 13 december kl 19.30
P2 Live värmer upp vintermörkret med en Luciakonsert med Nacka musikklasser och vokalgruppen Riltons vänner. De fem sångarna i Riltons vänner, en av få professionella svenska vokalgrupper, sjunger tillsammans med elever från Nackas musikklasser i en omväxlande och stämningsfull konsert. Luciakonserten i Berwaldhallen har blivit en uppskattad årlig tradition, både för publiken på plats och radiolyssnarna.
Dirigenter: Cecilia Olsson, Elisabeth Westlund, Johan Holgersson och Daniel Möller.

CD-revyns julspecial, P2 lördag 15 december kl 10.00 och lördag 22/12 kl 10.00
CD-revyns julspecial bjuder på idel intressanta julklappstips från programledaren Johan Korsell och alla panelmedlemmarna i studion. Lyssnarna får höra vilka skivor ur årets skörd som panelen föreslår som klingande julklappar. CD-revyn utser dessutom ”Bästa skivan 2007” – framröstad av samtliga paneldeltagare. Se CD-revyns hemsida  veckan före sändning för de nominerade skivorna.


Sveriges Radios egen symfoniorkester SRSO och vår fantastiska Radiokör fyller Berwaldhallen med härlig julmusik som pågår ända fram till den uppskattade Trettondagskonserten. Mer information om allt som hörs i Berwaldhallen här i Stockholm får ni om ni prenumererar på Berwaldhallens nyhetsbrev: Ni som inte bor eller befinner er i närheten av Stockholm får samma utbud i P2, ibland direktsänt och ibland något senare. Till exempel när Radiokören sjunger in julen!


P2 Live klassiskt: Radiokören sjunger in julen, P2 lördag 15 december kl 15.00
Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Peter Dijkstra ger en direktsänd konsert med stämningsfull julmusik. Lyssnarna bjuds bland annat på delar ur Georg Friedrich Händels Messias – ett oratorium med storartade köravsnitt. Oratoriet blev en enorm framgång från första början. Texten bygger på Charles Jennens libretto efter Bibelns skildring av Jesu liv och uppståndelse.

P2 Live: Jul världen runt, P2 söndag 16 december kl 19.00
Julens sånger har en särskild innebörd av värme och ljus i decembermörkret. Den 16 december tar julmusiken stor plats i etern för då är det är återigen dags för den Europeiska radiounionens årliga julmusikdag, som arrangeras för femtonde gången. Radiolyssnare över hela världen får under en dag möjlighet att höra julkonserter från olika länder med olika jultraditioner. Fyra av konserterna sänds i P2 Live. Vi börjar i Sverige och fortsätter sedan till Island, Danmark och slutligen Kanada.

Kalejdoskop: Hörspel om folklig lusse-tro, P2 tisdag 18 december kl 22.30
I Kalejdoskops julspecial hör vi Det fanns en annan tid… – en drömspelsbetraktelse över folklig lusse-tro av Odd Sneeggen och Johan Berke. Hörspelet tillkom efter att upphovsmännen studerat Luciatraditionerna i Sverige under 1800-talet. Här skiljde sig folktron kring Lucia väsentlig från det borgliga sättet att förhålla sig till Lucia. Den Lucia som sprider ljus över nejden är i folktron förknippad med Lucifer och på Lucianatten hände det många märkliga ting…
Förutom uppteckningarna på dialekt så består hörspelet av en specialskriven saxofonkvartett och musik för piano av Odd Sneeggen samt diverse ljudbearbetningar av Johan Berke. Berke har också skrivit berättelsen som väver ihop musik och nedtecknade lokala berättelser.

Tingelingjul med Ella och Per, P2 söndag 23 december kl 22.00
Ett fantasifrosseri i klingande jul från förr och nu med Ella Petersson och Per Feltzin. Julvärdarna besöker de snickrande tonsättarna Tebogo Monnakgotlas och Jonas Forssells tomteverkstäder, lyssnar till årets skörd av ljudkort och klär granen med gamla blänkande julkulor från arkiven. Det bjuds på Povel Ramel, Lars Forssell och Luciano Pavarotti - och några överraskningar.

P2 Live klassiskt: Traditionell julkonsert, P2 måndag 24 december kl 19.30
Tradition och förnyelse, gammalt och nytt - de kända örhängena varvas med nya spännande klingande klappar. Sveriges Radios Symfoniorkester framför musik av bland andra Tjajkovskij, Gounod och Reger. Solist är den ukrainskfödda sopranen Maria Fontosh, en högst uppskattad sångerska på svenska och internationella scener.

Till sist ett jazzigt jultips!

P2 Live jazz: Guldsaxen 2007, P2 tisdag 25 december kl 19.30
Ett folkligt och brett evenemang med idel kända jazzstjärnor. Guldsaxen instiftades till Arne Domnerus 80-årsdag och är ett stipendium och en galakonsert. Årets stipendiat är hemlig fram till den 20 december, men det är ingen hemlighet att förra årets stipendiater - saxofontrion Klas Lindqvist, Magnus Lindgren och Jonas Kullhammar - medverkar, liksom Gunhild Carling och saxofonlegenden Bob Wilbersom som spelar med Lars Erstrand. Även Bernt Rosengrenmedverkar i konserten tillsammans med amerikanske pianisten Barry Harris.

Glad advent på er och som vanligt blir jag glad om ni hör av er med synpunkter, julros och ris i rättvisa doser!

Elle-Kari Höjeberg
Kanalansvarig P2


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".