Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 2 juni 2006

Publicerat måndag 5 juni 2006 kl 10.01

Sköna maj, välkommen!

Kära P2-lyssnare,

Vet ni vad det är som är varmt, kärleksfullt,vemodigt,vått och i fyrtakt? Jo detta är några av de kriterier som ni lyssnare valt ut som vägledande för de fyra kompositörer som ska specialkomponera lyssnarnas önskemusik till Tittarnas Önskekonsert den 17 juni. Just nu skriver de om skapandeprocesse i sina bloggar på P2s hemsida, det är spännande att följa:

Läs bloggen

Jag är uppväxt med tidig musik - i mitt barndomshem var det barockens mästare som snurrade mest på den enkla MHV-skivspelaren ( den med hunden som sitter och lyssnar vid tratten) och fortfarande blir jag fridfull och lycklig när jag hör en Brandenburgerkonsert, särskilt fyran, för den fick jag spela på blockflöjt (utan orkester...) tillsammans med min pappa...

Därför är jag glad för att det är pingst och dags för en hänryckningens helg i den tidiga musikens tecken.

Stockholm Early Music Festival är arrangeras för femte gången i år och är Stockholms enda festival för tidig musik. P2 Live är på plats som vanligt och sänder bland annat Sverigepremiären av Sydamerikas första opera, "Rosens blod" från Peru, hemilg musik från Vatikanen, engelsk folkbarock och medeltida sång skriven av nunnor.

I Brasilien, i den gamla staden Ouro Preto, hörde jag på 80-talet för första gången den barockmusik som utvecklades av latinamerikanska mästare på 1700-talet, det gungade och svajade på ett alldeles speciellt sätt om den musiken och jag kånkade hem vinylskivor som jag fortfarande lyssnar på. Därför är jag särskilt nyfiken på söndagens konsert med Folklig barock från 1700-talets Peru med ensemblen Musica temprana, som sänds kl 13.00.

På lördag är tidig musik också ämnet i programmet Riktig Musik kl 17.00 med bl a Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Stockholm Early Music Festival.

Dessutom är det på lördag dags för barockoperan "Rodelinda" av Georg Friedrich Händel, med bl a Renée Fleming som Rodelinda, i en inspelning från Metropolitanoperan i New York. Du hör den i Operakvällar.
Rodelinda - Renée Fleming
Eduige - Stephanie Blythe
Bertarido - Andreas Scholl
Unulfo - Christophe Dumaux
Grimoaldo - Kobie van Rensburg
Garibaldo - John Relyea


Som om det inte vore nog kommer ju Vassilis Bolonassos som vanligt med ett nytt Alltid på en Söndag!

Här kommer hela sändningsschemat i P2 för musiken från Stockholm Early Music Festival.

Fredag 2 juni kl 19.30
His Majestys sagbutts and cornetts. Musik av bl.a. Gabrieli och Sweelinck. Från konsert 1/6 i Tyska kyrkan.

Lördag 3 juni kl 15.00
Niklas Eklund, barocktrumpet och Stockholm Antiqua. Musik av bl.a. Telemann och Torelli. Från konsert 2/6 i Tyska kyrkan.

Söndag 4 juni kl 13.00
Folklig barock från 1700-talets Peru med ensemblen Musica temprana. Från konsert 3/6 i Finska kyrkan.

Lördag 10 juni kl 19.15
"Rosens blod", barockopera av Tomás de Torrejón y Velasco. Barockensemblen Tre Kronor m fl under ledning av Andrew Lawrence King. Från konsert 3/6, Rikssalen, Kungliga Slottet.

Måndag 3 juli kl 20.05
Vatikanens hemliga musik. Ensemble Européen William Byrd. Från konsert 3/6 i Tyska kyrkan.

Onsdag 5 juli kl 19.30
Piae Cantiones med ensemblen Retrover från Finland. Från konsert 4/6 i Finska kyrkan.

Söndag 9 juli kl 13.00
Kvinnors sång på medeltiden med ensemblen Musica Ficta från Danmark under ledning av Bo Holten. Från konsert 2 juni i Finska kyrkan.

De senaste veckorna har vi på P2 glatt oss åt flera fina recensioner i dagstidningarna av våra Kalejdoskop. Det har kanske tagit lite tid för älskare av spräcklig och överraskande musik att hitta programmet, men vi tror att ni är alltfler som uppskattar och lyssnar måndag till onsdag 22.30-24.00. På Kalejdoskops hemsida försöker vi lägga ut lite förhandsinfo om vad som kommer i programmen, men redan nu kan jag ge ett smakprov på nästa veckas mix:

Måndag 5 juni: Kalejdoskop - sen musik med Madeleine Banks - oväntade musiköverskridanden från senaste seklet. I måndagens Kalejdomix blandas Sufjan Stevens, Filur, Cibelle, Dag Wirén, Toru Takemitsu, Stock Aitken Waterman, Helden Marhaug Norwall, Jonas Kullhammar och Laleh m.m. Shaken, not stirred....

Tisdag 6 juni: Kalejdoskop - Bred Musik med Anders Olsén - långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar på självaste Nationaldagen. Kalejdoskop - Bred Musik är en direkt fortsättning på gamla SR P2:s populära och prisbelönta fredagsmixprogram Delta.

Onsdag 7 juni: Kalejdoskop - Lång Musik med Martin Holm - seanser som får ta tid och som går i eftertankens och meditationens tecken. I John Adams själavandringsmusik till minne av offren för 9/11, i Sufi-musik från övre Egypten och i Keith Jarrett's improvisation.
Kalejdoskopen repriseras även i P2 Musik på webben och lokalt över P2 i Stockholm onsdag till fredag 13.30-15.00

Nationaldagen uppmärksammar vi förstås med särskild svensk musik i Klassisk förmiddag. Vill ni vara med på Nationaldagsfesten på Stockholms Stadion, fast i radion, ska ni ratta över till er lokala P4-frekvens: kl 16:03 Nationaldagsfest på Stockholms Stadion.
Anders Berglund dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Medverkande: Eva Dahlgren, Håkan Hellström, Peter Jöback, Andreas Johnson, Robert Wells, Louise Hoffsten, Petter och Veronica Maggio. Programledare: Shan Atci, Loa Falkman och Carolina Norén

Men redan på måndagskvällen kan ni bänka er på sommarverandan och lyssna på Tom Sandberg, som ersätter "ad Lib" under tolv sommarveckor. Visst ger ordet veranda härliga sommarassociationer och Tom kommer på sin sommarveranda att servera klassisk musik, ibland med en eller annan utvikning, kanske någon liten krydda och ibland även en muntration. Välkomna till P2:s På Sommarverandan med start måndagen den 5 juni 18.03.

Nu blev det mycket om den närmaste veckan och snart börjar vår sommartablå och då kommer fler nyheter! Så räkna med ännu ett nyhetsbrev inom kort, sen blir det mer sparsmakat under sommaren!

Skriv gärna och ge mig synpunkter på vad ni vill veta i nyhetsbreven eller vad ni tycker om Nya P2 över huvud taget!

Glad Pingst!

Elle-Kari Höjeberg

Programchef P2

elle-kari.hojeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".