Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 7 september 2006

Publicerat onsdag 27 september 2006 kl 15.01
Elle-Kari Höjeberg

Kära P2-lyssnare,

Nu har sommaren omärkligt och ännu med viss värme börjat övergå i höst. I min svampskog står Karl-Johansvamparna tätt! I min radio har P2 gått tillbaka till hösttablån. Mycket är välbekant, såsom med Lex och med Kristjan Saag, något är också förändrat. Radio Tarab har upphört (men musiken finns ju fortfarande i P2s uppdrag och hörs i kanalen) och har ny sändningstid, lördagar 12.00-13.00. På lördagsmornarna får ni höra ett urval färsk musik på CD som fått högsta betyg i CD-revyn veckan innan.  Programmet heter .

Jag kommer även under hösten att med jämna och ojämna mellanrum skicka er P2s nyhetsbrev, som också ligger på hemsidan. I detta höstens första brev vill jag gärna fresta med något av det som höstsäsongen har att bjuda.

Siegfried
Den 16 september är det dags för premiären på  Richard Wagners Siegfried, direkt  från Kungliga Operan till din favoritfåtölj vid radion. 

I denna den tredje delen av Ringen drar den unge Siegfried ut i världen för att döda draken, erövra maktens ring och väcka jungfrun som sover bakom en mur av eld. Sagohjälte, övermänniska eller blond best, beroende på om vi ser honom genom mytens, filosofins eller politikens glasögon. Men trots sitt monumentala format är ”Siegfried” Ringens scherzo, det närmaste den kommer komedi, fylld av ganska brutal humor och en skimrande skön naturskildring i musik.
Läs mer om Siegfried:

Dmitri Sjostakovitj 100 år
P2 uppmärksammar också höstens särskilde jubilar Dmitri Sjostakovitj. Den 25 september är det 100 år sedan han föddes. Vi tjuvstartar firandet med en  serie program av Per Skans och Calle Friedner; ”Dmitrij Sjostakovitj – kompositör och humanist”. Fyra söndagar med start den 10 september kl 14.00- 15.00.  Läs mer om serien:

Hela födelsedagen måndag 25 september – från till hör ni extra mycket musik av Sjostakovitj i P2. Bland annat sänds ”Villkorligt mördad” – musik till en music hall-revy, Stråkkvartett nr 3 F-dur, Pianotrio nr 1 c-moll, Violinkonsert nr 2 ciss-moll och musik för film och teater. Fredagen den 29 september sänder vi  Symfoni nr 11 g-moll och sen kommer samtliga symfonier under hösten. Och lördagen den 30 september  kan ni höra Sjostakovitjs opera « Näsan » med Marinskijteaterns kör och orkester under ledning av Valerij Gergiev.


Men det är ju Mozartår också!
Och vi har bestämt oss för att sända alla Mozarts operor från oktober -06 till och med december -07. Den första omgången inleds 21 oktober med Enleveringen ur seraljen i en inspelning från Haus für Mozart, Salzburg i augusti i år. Sen blir det bland annat Idomeneo direkt från Metropolitan i New York  9 december.  Det är en lista som fyller mig med härlig förväntan!

Och så har vi ju Mozart-podden, den nedladdningsbara Mozartmusiken som erbjuds via vår hemsida . En ny omgång läggs ut 22/9 med bland annat Hornkonsert nr 4 i Ess-dur i en inspelning från Stockholms konserthus i våras.

Berwaldhallen och Sveriges Radios symfoniorkester har just inlett en späckad säsong. Det hörs inte bara i P2 utan även i en rad andra länders radioutsändningar som en del av vårt samarbete inom den Europeiska Radiounionen EBU. En konsert som säkert kommer att väcka stort intresse är Manfred Honecks avskedskonsert som chefsdirigent den 1 december, då Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören framför Mahlers magnifika uppståndelsesymfoni. Sen tar den nye dirigenten Daniel Harding över – det ska bli spännande att höra vilken ton han vill sätta på vår symfoniorkester.

Tonsättarfestival
Hans Werner Henze är årets profil i Konserthusets Tonsättarfestival i Stockholm 12-19/10. P2 sänder flera konserter direkt  med start den lördag den 14 oktober kl 15.00 och spelar in och sänder det mesta under oktober. Henze är ett välkänt namn i världens opera- och konserthus och en betydelsefull gestalt i det europeiska musiklivet. I Sverige har hans musik varit rätt okänt. Men det vill Konserthuset ii Stockholm nu ändra på, när Hans Werner Henze fyller 80 år och därför bjuder man på ett digert program  med denne, som Konserhuset  skriver  ”outsider genom att vara varken eller: varken fundamentalistisk modernist eller eftergiven medhårsstrykare. På sätt och vis en modernist med hjärta, vars musik ”opassande” nog haft en tendens att sjunga och dansa.”

Mer nutida musik men av elektronisk art bjuder på under hösten, bl a med porträtt av Edgar Froese - mannen bakom Tangerine Dream, vid sidan av Kraftwerk det mest legendariska synthbandet - en del kallar det genialt suggestivt, andra kallar det för det totalt syntslisk. Vidare blir det en ny och helt suvären elektronisk  ljudresa av pionjären Pierre Henry - Labyrinthe! Och sen puttrar det på; radiokonst av Hanna Hartman, teatermannen Heiner Goebbels och kanadensaren Christian Calon, porträtt av elektronmusikern Anders Blomqvist och electronica-stjärnan Robert Henke aka Monolake etc. Och dessutom MONITOR INTERAKTIV som är ett interaktivt radioprogram där lyssnarna själva kan skicka in sina mp3:or för remix i direktsändning + live-konserter parallellt både från Sverige och från andra platser runt om i världen...och dessutom en syntduo i studion som kommenterar och remixar allt som kommer in...

Mailbi
Så över till något helt annat, nämligen Mailbi.
Sex söndagar i rad kl 18.00-18.30 blir det en unik programserie med musik från världens ursprungsbefolkningar och språkliga minoriteter. Bara i Europa beräknas över 40 miljoner människor prata ett regionalt språk. I världen är det mångdubbelt fler. Hasse Alatalo, som producerar programserien tillsammans med den samiska artisten Sofia Jannok har botaniserat i musik från hela världen och fått fram en egen mix från  folkmusik och techno till hårdrock och klassisk musik, varav en del är riktiga musikaliska pärlor.
Mer information inom kort på .

Och som en naturlig förlängning av detta sänder P2 också direkt från den europeiska minoritetssångfestivalen Liet Lavlot International i Östersund lördagen den 14 oktober kl 19.00. I fjol vann den samiske sångaren Niko Valkeapää och därför har Sverige äran att arrangera festivalen i år. Nu kan ni utöver samiska och meänkieli( som båda är svenska minoritetspråk)  träna er på sång på så olika språk som furlanska, gaeliska, baskiska, romani chip och occitanska, votiska, frisiska och galiciska!

För er som vill höra svensk folkmusik kan vi bl a erbjuda sirliga barocklåtar med Pelle Björnlert och Johan Hedin den 12 november i . Jag har alltid fascinerats av släktskapen mellan 1700-talets låtar och barockmusiken och det ska bli spännande att höra Johan Hedin som bl a varit med om att utveckla tenornyckelharpan, ett unikt instrument som nästan klingar som en viola da gamba.

Vi lyfter också fram indisk musik i traditionell och modern dräkt, dels genom den prisbelönte gitarristen Pandit Dennashish Bhattacharya som hörs den 5 och 12 november, dels genom att i slutet av året sända inspelningar från den indiska helkvällen på Kulturhuset den 24 november som ingår i Kista Världskulturfestival.

Får jag avsluta med lite jazz?
Redan i slutet av september uppmärksammar vi det posthuma 80-årsjubileet av John Coltrane med hjälp av bl a Elvin Jones, Wynton Marsalis och Ravi Coltrane i Jazzradion. Sonen Ravi spelar till och med på pappa Johns saxofon!  Vi får också höra konserten med Coltranes överstepräst, pianisten McCoy Tyner som besökte Fasching i år i samband med Stockholm Jazz Festival. Som vanligt kan du läsa allt om Jazz i P2 hos .

Och så är det ju Umeå jazzfestival den 25-29 oktober, en god värdemätare på jazzutbudet i sin helhet och imponerande i sin bredd, direktsänd hos oss och ut över Europa och med bl a Wayne Shorter och Bobo Stensons trio tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester som concertino grupp. Och så årets hedersgäst, som än så länge är hemlig. Lars-Göran Ulander säger att det handlar om en mycket älskad internationell eternell med djupa rötter i Sverige.

Jag ska gå hem och fundera över vem det kan vara. Vill ni vara med och gissa?


Hälsningar,
Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".