Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

2006-10-23: P2 sänder direkt från Umeå Jazzfestival

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 13.20

Sveriges Radio P2 finns på plats när Umeå Jazzfestival går av stapeln för 39:e gången i ordningen. Jazzradion i P2 direktsänder flera av konserterna, intervjuar artister och guidar lyssnarna igenom festivalprogrammet. Årets festival uppmärksammar två av 1900-talets mest inflytelserika musikpersonligheter, Miles Davis och John Coltrane. För att hedra dessa giganter presenteras flera suveräna saxofonister och trumpetare i Jazzradion i P2.

Torsdag 26 oktober kl 22.00-24.00
Direktsänd konsert med Lennart Åberg Quintet med Lennart Åberg saxofoner, Peter Erskine trummor, Peter Asplund trumpet, Daniel Karlsson piano och Christian Spering bas.

Saxofonisten Lennart Åberg blev något av pionjär i svenskt jazzliv då hans musik tidigt lånade influenser från Indien, Nordafrika och Östeuropa. Det resulterade bl a i Rena Rama - en av de klassiska svenska jazzgrupperna - som han ledde tillsammans med sin samarbetspartner sen många år, pianisten Bobo Stenson som vi får höra i Jazzradions sändning fredagen den 27 oktober. Det är sex år sedan Lennart Åberg och Peter Asplund inledde sitt samarbete. Deras gemensamma hyllning till Don Cherry tillhörde de mest uppskattade vid förra årets festival. I år talar allt för en ny succé.

Fredag 27 oktober kl 21.30-24.00
Direkt från NorrlandsOperan sänder Jazzradion i P2 en konsert med Bobo Stensons trio och NorrlandsOperans symfoniorkester.

Tillsammans gör de ett program med visor av kubanen Silvio Rodrigues och kompositioner av Anders Jormin men även klassiska stycken av Alban Berg, Maurice Ravel, Henry Purcell och George Gershwin. Problemet som orkestern och trion har att lösa gemensamt är främst tajmingen.
– En orkester och en jazzgrupp förhåller sig olika till rytmen, därför är jag glad att Jonas Dominique är dirigent. Han har erfarenhet från bägge världarna och ska nog kunna lotsa oss samman. Och förhoppningsvis blir det lika spännande för orkestern som det blir för oss. Och för publiken, säger Bobo Stenson. I trion ingår förutom pianisten Bobo, kontrabasisten Anders Jormin och trumslagaren Jon Fält.

Lördag 28 oktober kl 18.00-24.00
Direktsända konserter med bl a John Scofield Trio, Susanne Abbuehl, Wayne Shorter Quartet och Stacey Kent.

Gitarrmästaren John Scofield tillhör jazzens dominanter sedan mitten av 1970-talet då han spelade i Miles Davis 80-talsband. Han pendlar mellan robust men elegant modern akustisk jazz och frustande elektrisk groove. Till Umeå Jazzfestival kommer han tillsammans Steve Swallow och Bill Stewart. Tillsammans är de kanske jazzvärldens mest samspelta gitarrtrio. Susanne Abbueh, är en sångerska med rötter i Schweiz och Holland som är i Sverige för första gången. Hennes musik rör sig omärkbart mellan kammarmusik och improviserad musik när hon sjunger och viskar direkt in i lyssnarens innersta rum. I hennes grupp spelar holländska musiker som alla tillhör de främsta i sin generation.

Inspelade konserter från Umeå Jazzfestival sänds i Jazzradion i P2
Fredag 10 november kl 22.00-24.00 sänds Christian Wallumrød Ensemble med Christian Wallumrød, piano, Arve Henriksen, trumpet, Thomas Strønen, trummor samt Nils Økland, violin, hardangerfela och viola d’amore. Inspelat från 25 oktober. 
Övriga konserter kommer att sändas under 2007 i Sveriges Radio P2. På Jazzradions hemsida sr.se/p2/jazz uppdateras kontinuerligt informationen om sändningstiderna.


Bildlänkar:
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/73117_130_170.jpg
Bildtext: Jon Fält Fotograf: Johan Ljungström/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/155136_130_170.jpg
Bildtext: Anders Jormin Fotograf: Anders Roth
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/48620_130_88.jpg
Bildtext: Bobo Stenson, piano Fotograf: Micke Grönberg
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/105834_130_170.jpg
Bildtext: Daniel Karlsson vinnare av Jazz i Sverige 2005 foto: Mats Lundqvist

För mer information kontakta: Lars-Göran Ulander, producent/programpresentatör, tel. 070-522 11 99 lars-goran.ulander@sr.se 
Pia Jarlöv pressinformatör, tel 08-784 71 52 mobil 0733-39 40 19 pia.jarlov@sr.se
Läs mer om programmet på sr.se/p2/jazz och www.botniamusik.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".