Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Våldet i skolorna ökar, jämställdhetsmål skrotas

Publicerat tisdag 12 december 2006 kl 08.00
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Militärbegravning
4 av 4
Oväder i västsverige

Tisdag 12 december

Kl 16-16.45

Pinochets begravning
I eftermiddag svenska tid inleddes begravningen av Chiles förre diktator Augusto Pinochet i huvudstaden Santiago. Samtal med Lars Palmgren, Sveriges Radios latinamerikakorrespondent.

Våldet i skolorna ökar
Hot, slag och misshandel blir vanligare i skolorna - både mellan elever och elever som ger sig på lärare. Vem bär ansvaret? Studio Ett sänder från Nordstan i Göteborg och medverkar gör bland andra Peter Norell, lärare/huvudskyddsombud, Lärarnas Riksförbund, Kristina Stenvall, rektor, Buråsskolan och Zeth Isaksson, elev på Nordhemskolan i Göteborg.

Jämställdhetsmål skrotas 
Den tidigare socialdemokratiska regeringen hade som mål att hälften av alla nya myndighetschefer som utsågs skulle vara kvinnor. Ett mål som fanns i flera år, men som ändå inte kunde uppnås. Och nu tänker den nya borgerliga regeringen avskaffa det här målet. Magnus Kolsjö, politisk sakkunnig hos kommun- och finansminister Mats Odell och Mona Sahlin, riksdagsledamot för socialdemokraterna och tidigare jämställdhetsminister deltar.

Kl 17-17.45

Ny partiledare för socialdemokraterna
Nu verkar socialdemokratiska partiet ha insett att Margot Wallströms nej verkligen var ett nej. Men vilka är det egentligen som kandiderar till att efterträda Göran Persson? Nu kommer också kritik inifrån partiet mot den slutna processen. Eric Sundström, chefredaktör på socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken deltar samt Lena Hjelm Wallén, ordförande i Valberedningen.

”Granskning av förintelsen”
Det blir samtal om den förintelsekonferens som väckt avsky och bestörtning runt om i världen som har hållits i Iran i två dagar. Där finns deltagare med anknytning till Ku Klux Klan och även flera kända historierevisionister, däribland Robert Faurisson. Medverkar gör Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker vid Umeå Universitet.

Hermodsdalsskolan
Åtta månader har gått sedan politikerna i Malmö tog det drastiska beslutet att stänga högstadiet i stadsdelen Hermodsdal. Beslutet togs efter att Skolverket larmat om utbredd kriminalitet och dagligt våld för såväl elever som personal. Reportage av Lotta Malmstedt.

Fred kan bli verklighet i Nepal
Efter att ha varit inblandade i en av Asiens blodigaste konflikter förhandlar just nu de etablerade partierna med de forna fienderna i maoistgerillan om en ny gemensam regering och ett provisoriskt parlament. Men mitt i fredsyran finns det också de som tycker att det är viktigt att inte glömma allt lidande som inbördeskriget förde med sig. Reportage av Nils Horner, Sveriges Radios Asien korrespondent.

 Ovädret i västra Sverige
Göteborg med omnejd svämmar över och skapar kaos i trafiken. Hur rustade är vi för extremt väder? Samtal med Kia Andreasson, kommunalråd Miljöpartiet i Göteborg.

Programledare: Monica Saarinen och David Gustafsson

Producenter: Helena Giege och Annika H Eriksson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".