Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Palestinska fiender, Statsministerns jultal

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 09.00
1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
Kristin Göthe
3 av 7
4 av 7
Gaza City
5 av 7
6 av 7
Rån Landvetter
7 av 7
Jultal

Onsdag 20 december

16.04-16.45

Flygets smutsiga utsläpp
Flyget brukar pekas ut som en av de stora miljöbovarna när det gäller utsläpp av farliga växthussgaser. Idag onsdag lade EU:s miljökommissionär fram sitt förslag om hur flyget ska tas med i systemet för handel med s.k. utsläppsrätter. Sven Börjesson, Studio Ett miljöreporter medverkar.

Palestinska fiender
Sent tisdag kväll slöts ytterligare en överenskommelse om eldupphör i Gaza mellan rivaliserande al-Fatah och Hamas. Skottlossningen har fortsatt ändå. Och vi ska prata om varför palestinier har ihjäl varandra och om vad fiendeskapen mellan al-Fatah och Hamas egentligen bygger på. Deltar gör Magnus Norell, Försvarets forskningsanstalt, Rawia Morra, Fadia Adiad, bor i Gaza och Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern.

17-17.45 

Förstärkt USA försvar i Irak
USA:s president George Bush medger nu för första gången att USA inte kan segra i Irak. I ett tal som presidenten höll på tisdagen drar Bush slutsatsen att det amerikanska försvaret måste förstärkas. Inte som den så kallade Bakerrapporten nyligen föreslog, en avveckling av det amerikanska engagemanget i Irak. Sara Stenholm, Sveriges Radios USA-korrespondent medverkar.

Statministerns jultal
Vad har Fredrik Reinfeldt att säga i det som redan beskrivs som ”hans traditionella jultal”, som han håller i eftermiddag. Vi analyserar det med hjälp av ledarskribenterna Ingvar Persson, Aftonbladet och PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet.

Utsläppsrätter
Många branscher sätter säljrekord just den här veckan. Men också på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida på nätet råder köphysteri, efter det som organisationen lanserat som Årets julklapp, en utsläppsrätt på fossil koldioxid! På bara några få veckor har försäljningen fördubblats. Reportage av Lotta Malmstedt, Sveriges Radio Malmö.

Åtal mot rånarna på Landvetter
Åtta personer åtalades idag tisdag för inblandning i värdetransportrånet på Landvetters flygplats i mars 2006. Vilka är männen bakom de här rånen och hur gör polisen för att stoppa dem? Reportage av Clara Osvald och samtal med Ola Stoltz, kriminalkommissarie.

Liberias närhistoria
Liberia fick fred år 2003 efter ett 14 år långt inbördeskrig. En sannings- och försoningskommission har startats. Men kommissionen har fått utstå hård kritik och det är inte säkert att den kan komma åt de grövsta förövarna. Reporter är Andreas von Weissenberg, svenska YLE’s Aktuellltredaktion i Helsingfors.

Programledare: Monica Saarinen och Kristin Göthe

Producenter: Helena Giege och Maria Meschke
helena.giege@sr.se och maria. meschke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".