Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Konflikter under 2007, skenäktenskap

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 09.00
1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
Patrik Peter
3 av 6
4 av 6
Sällsynt diamant
5 av 6
Madrids flygplats
6 av 6
En av bilderna från hängningen

Onsdag 3 januari

16.04-16.45

Miljöbilar
Samtidigt som försäljningen av skattesubventionerade miljöbilar har ökat kraftigt så dyker försäljningen av miljöbränsle. Bilarna körs istället på bensin, ett knivigt dilemma för politikerna. Ulf Svahn, vd Svenska Petroleuminstitutet och Erik A Eriksson, riksdagsledamot (c) deltar.

Oroshärdar i världen
Var är risken störst under det nya året för nya uppflammande oroshärdar i världen? Hör Camilla Orjuela, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs universitet, Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, Anders Mellbourn, professor i politik och journalistik vid Halmstad Högskola samt Vladislav Savic, utrikesreporter Ekot SR. 

17.00-17.45

Saddam Husseins avrättning
Vad ska publiceras och inte? Mobilfilmen från avrättningen av Saddam Hussein väcker starka känslor och frågor om vad som ska visas i TV. Cecilia Uddén, SR:s Mellanösternkorrespondent och Jan Axelsson, nättidningen Flashback och Per Yng, chef Rapport SVT deltar.

Skenäktenskap
Bör skenäktenskap kriminaliseras? Det tycker poliser som menar att falska äktenskap i Sverige används som en väg in i Schengen för människosmugglare. Carina Hägg, riksdagsledamot (s) och Annelie Boman Berg, kriminalinspektör Örebro län.

Diamanthandeln i Antwerpen
Och så ska vi ta er med till diamanthandelns centrum i världen. I Belgiska Antwerpen omsätter handeln med världens mest eftertraktade ädelsten hundratals miljarder. Kerstin Brostrand, SR:s korrespondent har besökt staden.

Skolavgifter
I snart ett år har skolorna i Partille kommun, utanför Göteborg, levt med det kommunala politiska beslutet att de inte längre får ta ut några avgifter från elevernas föräldrar för till exempel busskort eller teaterbesök, utan skolorna får stå för den kostnaden själva. Och på nästan alla skolor i Partille har det lett till färre utflykter för eleverna och åsikterna bland rektorer, lärare och föräldrar är blandade. Reportage av Annika H Eriksson.

Poesi på vårdcentral
På vårdcentralen Centrum i Växjö blir patienterna extra väl omhändertanga. För med behandlingen följer också poesi för den som önskar. Och det är distriktssköterskan Eva Rosholm som tar fram en dikt ur minnet, en Pär Lagerkvist t ex. 

Programledare: Anders Holmberg och Patrik PeterProducenter: Helena Giege och Anders Wennersten
helena.giege@sr.se anders.wennersten@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".