Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Kollektivavtalen, miljöomställning och Mona Sahlin

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 09.00
1 av 5
Kristin Göthe
2 av 5
Anders Holmberg
3 av 5
4 av 5
Tellus
5 av 5
Mona Sahlin

Tisdag 16 januari

16.04-16.45

Hemligt avtal mellan Syrien och Israel
Är två av Mellanösterns ärkefiender på väg mot fred? Israel och Syrien i hemliga samtal, enligt tidningsuppgifter. Isabelle Schirenbeck, statsvetare Göteborgs universitet deltar.

Den svenska modellen
Blockaden mot en salladsbar i Göteborg är ett av flera exempel på företag, som den senaste tiden vägrat teckna kollektivavtal med facket, och därför försatts i blockad. Kollektivavtalen är sedan snart 70 år grundbulten i ”Den svenska modellen”. Vad innebär den? Vad har den för historia? Och håller den i dag, för både arbetsgivare och arbetstagare? Klas Åmark, historiker Stockholms universitet, Per Bard, LO, Björn Elmbrant, reporter Studio Ett, Kent Brorsson, Svenskt Näringsliv medverkar.

17.00-17.45

Att välja en ny partiledare
Hör Björn Elmbrant, Studio Etts reporter om riterna och traditionerna som ska följas när socialdemokraterna väljer ny ledare. Fredrik Furtenbach, inrikesreporter på Ekot medverkar.

Miljöomställning
Spelar det någon roll för växthuseffekten om du och jag sopsorterar eller inte? Kör på bensin eller etanol? Och borde de pengar som satsas på vår miljöomställning istället exporteras till Kina? Bengt Kriström, professor Lantbruksuniversitetet i Umeå och Stefan Edman fd generalsekreterare Oljekommissionen deltar.

EU:s terrorlista
Nu blir EU:s terrorlista där över 50 organisationer är uppförda återigen ett fall för domstol. Idag inleds en rättegång i EG-domstolen där en av organisationerna kräver att bli avförd från listan. Kritiken handlar bl.a. om att den som drabbas inte får se några bevis och inte får bemöta anklagelserna. Reportage av Susanne Palme.

Regnigt i norska Bergen
Där har galon varit ett flitigt använt material de senaste månaderna. Det har regnat varje dag sedan oktober. Anton Karis har pratat med bosatta i Bergen.

Storhandla eller inte
Det är dyrare att storhandla än att göra flera små inköp, det visar en undersökning från Umeå universitet som bygger på 1500 enkätsvar. Johan Lundberg är en av dem som gjort undersökningen?

Programledare: Anders Holmberg och Kristin GötheProducenter: Anders Diamant och Carlos Garat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".