Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Skattefusk inom idrotten, Vaxholmsmålet, Carl von Linné och palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared

Publicerat onsdag 23 maj 2007 kl 09.00
1 av 9
Anders Holmberg
2 av 9
3 av 9
EG-domstolen
4 av 9
5 av 9
George Bush
6 av 9
Carl von Linné
7 av 9
David Gustafsson
8 av 9
Ahmadinejad
9 av 9
Amy Guo

Onsdag 23 maj

16.00-16.45


Tusentals människor har sökt skydd
När striderna utanför palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared i Libanon avtog under tisdagskvällen såg många av lägrets invånare sin chans att fly. Tusentals människor har sökt skydd i grannlägret al-Beddawy. Zackaria Kayed arbetar som sjukgymnast på den enda medicinska kliniken som finns inne i al-Beddawy, en Röda halvmånens rehabiliteringsklinik. Charlotta Land från Rädda Barnens beredskapsstyrka har åkt till Tripoli och al-Beddawy idag för att få en bild av läget efter striderna. Hör Zackaria Kayed och Charlotta Land direkt från Libanon.

Misstänkt skattefusk i idrottsföreningar
Nu inleds rättegången om misstänkt skattefusk mot bland andra förre klubbdirektören i IFK Göteborg, men är det verkligen sista gången personer i en idrottförening hamnar i rättssalen för misstänkt skatteplanering? Skatteverket granskar just nu elitidrottsklubbar runt om i landet och Riksidrottsförbundet tänker straffa föreningar som ägnar sig åt ekonomiska oegentligheter. Men hjälper det? Medverkar gör bl a Carl Fhager, sportchef BK Häcken, Mattias Göransson, chefredaktör fotbollsmagasinet Offside och Pia Blank Thörnroos, Skatteverket.

Shanghai
Vi ska till en av världens hetaste städer, med drygt 20 milj inv. Shanghai är Kinas ekonomiska skyltfönster och guldgrävare som vill hänga på Kinas mirakulösa ekonomiska framfart samlas där. Ni ska få träffa Amy Guo, en 37-årig kinesiska. Hon jobbar som revisor på ett amerikanskt företag, som handlar med presentartiklar för företag. En av de senaste trenderna inom den nyskapande affärsverksamheten i Kina. Hon bor mitt i stan i de gamla franska kolonialkvarteren. I en trång tvårummare i en av de tiotusentals skyskrapor, som reser sig mot skyn och dominerar Shanghais siluett. Reporter Towe Matre lärde känna henne under några månader i Shanghai. Att vara förälder i dagens Kina kretsar kring att coacha ditt barn så att det når stora framgångar i livet.

17.00-17.45

Vaxholmsmålet
Idag kom alltså EG-domstolens första yttrande i det s k Vaxholmsmålet, konflikten mellan Byggnadsarbetareförbundet och det lettiska företaget laval om det omstridda skolbygget i vaxholm 2004. Det här målet har beskrivits som avgörande för det som brukar kallas den svenska modellen, alltså fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att kräva kollektivatal. Den fråga EG-domstolen haft att besvara är om strejkrätten är förenlig med EG-rätten och den fria rörligheten för tjänster inom EU. Kerstin Ahlberg, arbetsrättsexpert vid Stockholms Universitet, Kent Brorsson, arbetsrättschef Svenskt Näringsliv och Erland Olausson, avtalssekreterare LO medverkar.

USA och Irakkriget
Striden i USA om pengarna till Irak kriget är över för denna gång, betyder det att Bush har vunnit. Medverkar gör Britt-Marie Mattsson, Utrikes kommentator GP.

Irans judar
Irans president Ahmadinejads kärnenergiprogram och bombastiska uttalanden mot Israel och Förintelsen har förskräckt världen och i synnerhet israeler, som enligt opinionsmätningar i hög ser Iran som det största hotet mot den judiska staten. Trots detta lever det fler judar i Iran än i något annat Mellanösternland utanför Israel. Vår korrespondent Cecilia Uddén var på släktmiddag hemma hos en judisk slaktare i Teheran.

Vänsteralliansen i Norge
Igår träffades partiledarna för sociademokraterna, vänster- och miljöpartiet för att fortsätta sina samtal om hur deras samarbete i framtiden ska se ut. Det är ingen hemlighet att partierna sneglat på Norge. Där har man tagit samarbetet fullt ut till en koalition mellan arbeiderpartiet, socialisk venstre och centerpartiet. Björn Bö, inrikespolitisk kommentator NRK medverkar.

Carl von Linné firas idag
Idag för exakt 300 år sen föddes mannen som nu fått en japansk kejsare att resa till Uppsala. Carl von Linné firas idag med utrullade gräsmattor på gågatan i Uppsala och med kunglig glans, bland mycket annat. Men det har även gjorts en inventering av Linnés eget släktträd, vilket nu gör att drygt 100 ättlingar i rakt nedstigande led kan träffas och se om dom har något gemensamt. Vi möter Lars Beskow som är en av dom. Reporter Anders Diamant.

Programledare: Anders Holmberg och David Gustafsson
Producenter: Helena Giege och Annika H Eriksson
helena.giege@sr.se
annika.h.eriksson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".