Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Homoäktenskap, Thailands politiska framtid och studentfirande

Publicerat fredag 1 juni 2007 kl 09.00
1 av 10
Peter Welander
2 av 10
Anders Holmberg
3 av 10
4 av 10
Protester i Thailand
5 av 10
Protester mot G8-mötet
6 av 10
Omtvistad sten
7 av 10
Kwamena Turkson
8 av 10
Studentfirande
9 av 10
Alf Svensson
10 av 10
Fredrick Federlay

Fredag 1 juni

16.00-16.45

Homoäktenskap
Imorse tog ett antal tunga politiker avstånd från homoäktenskap. ”Äktenskapet syftar till reproduktion och eftersom homosexuella inte utan hjälp kan få barn bör de inte omfattas av äktenskapsbegreppet.” Så resonerar motståndarna.
Hör debatten mellan Alf Svensson, riksdagsladamot (kd) och Fredrick Federlay, riksdagsledamot (c). 

Framtiden i Thailand
Hur ser Thailands politiska framtid ut? I onsdags förbjöd den thailändska militärjuntan landets populäraste parti Thai Rak Thai. Tusentals thailändare har demonstrerat mot beslutet att stoppa partiet som leds av den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra. Vad betyder beslutet för juntans löfte om demokratiska val nu i höst? Hur påverkas andra bräckliga demokratier runt om i sydosasien?
Vi sänder direkt från South East resebyrå och medverkar gör: Marjorie Patanachindaa, som driver resebyrån, Boon Song, guide, Anders Engvall, doktorand, Handelshögskolan och Ping Samkaek, hemspråkslärare samt SR:s asienkorrespondent Nils Horner.

Gnistrande stenar
Det glimmar och gnistrar i Sydafrika, ett land med enorma naturtillgångar, bland dem diamanter. Samtidigt som de skimrande stenarna bryts mobiliserar sig Sydafrikas fattiga för att kräva tillbaka jorden. Efter tretton år av demokrati har bara fyra procent av landet återbördats till dess ursrpungsbefolkning. I staden Kiimberley i norra Kapprovinsen började Sydafrikas diamantfeber för över 100 år sen, där vittnar idag ett gigantiskt hål om exploatörernas framfart.
Reportage av Carolina Jemsby.

17.00-17.45

Inför G8-mötet
Nästa vecka är det G8-möte tyskland. Ett omtvistad möte som det kommer att bli demonstrationer mot. Här i Stockholm kan vi se lappar på stan med upprop om att bege sig iväg ner till Tyskland, rekryteringen till demonstrationerna sker också på Internet. Studio Etts reporter Anton Karis ringde upp Moa som just nu är på väg dit ner. Det är första gången hon åker för att demonstrera mot G8.
Efterföljande samtal med Johan Norberg författare och Zaida Catalán, jurist och kommunpolitiker (mp).

Fredagskrönika
I veckan ville den tidigare justitieministern socialdemokraten Thomas Bodström att konstitutionsutskottet (KU) ska granska regeringens hantering av de svenska medborgare som sedan februari varit fängslade i Etiopien och som nyligen släpptes och berättat om tortyrliknande förhörsmetoder och där svenska SÄPO funnits med i bakgrunden.
Den stora obesvarade frågan är varför regeringen under nästan fyra månader inte haft har några åsikter om det får gå till på det här sättet, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Våld mot kvinnor
Hur ska våld mot kvinnor studeras? I veckan kom en undersökning om dödligt våld mot kvinnor, som dels visar att en mycket hög andel av mördarna är psykiskt störda eller missbrukare och dels att antalet kvinnomord minskar. Sociologiprofessorn Eva Lundgren är kritisk mot undersökningen och debatterar med kriminologen Mikael Rying.

Fredagsgäst
Boxaren Kwamena Turkson har fått årets Nelson Mandela-pris i Stockholms stad. 2003 blev Kwamena Turkson tvungen att lägga ner drömmen om en proffsboxningskarriär på grund av en envis axelskada. Istället började han driva boxningsklubben Rinkeby International, en klubb som satsar på demokrati, integration och att få in fler tjejer i verksamheten. I prismotiveringen står det att han är en förebild för ungdomar.

Sjung om studentens lyckliga dar...
Det är studenttider och Studio Ett har besökt Hantverksgymnasiet i Enskede Gård, ett gymnasium där de flesta redan vet vad de kommer att syssla med efter dagens festligheter.
Reportage av Anders Diamant.

Programledare: Anders Holmberg och Peter Welander

Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Susanna Einerstam
marie-jeanette.lofgren@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".