Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Harry Potter-feber, Irakavvisningar felaktiga

Publicerat fredag 13 juli 2007 kl 09.00
1 av 5
Helena Groll
2 av 5
Lars Mogensen
3 av 5
4 av 5
Björn Elmbrant
5 av 5

Fredag 13 juli

16.00-16.45

Trustorhärvan
Idag kom beskedet att häktningen av Joachim Posener hävts. Huvudmannen i Trustorhärvan är inte längre internationellt efterlyst. Huvudbrottet han misstänkts för är preskriberat, men Posener är fortfarande intressant för svenska polisen. Annette von Sydow, chefsåklare hos Riksåklagaren deltar.

Harry Potter
Nu är det dags: Sveriges alla trollkarlar, mystiker och en och annan mugglare putsar bioglasögonen och trimmar sina trollstavar. Det är premiär för den nya Harry Potter filmen och om en dryg vecka kommer den allra sista boken ut på engelska  förbeställd i rekordupplaga 1,6 miljoner exemplar. Vad är det som lockar både stora och små? Hur ser kritiken ut mot förstockade könsroller och babbliga berättelser? Och inte minst kommer Harry att dö i sista boken? Lotta Olsson, journalist DN, Jenny Lindell Bakke, doktorand, Madeleine Skillström Bygg, lärare, Denise Ask Nunez, läsare, Alexander Vitols, läsare, Elias Groll, läsare medverkar bl a.

17.00-17.45

Irakavvisningar felaktiga
Det går inte att avvisa personer till Bagdadområdet. Det är kontentan i en av domarna i Migrationsöverdomstolen. Förra veckan beslutade Migrationsverket att konflikten i Irak inte räcker som asylskäl, ett beslut som blivit ifrågasatt. Reportage av Johanna Sjövall.
Samtal med Mikael Ribbenvik, Migrationsverket.

Södra Sudan
I södra Sudan är det fred sedan två år tillbaka. Oroligheterna har istället flyttats till Darfur-provinsen i de västra delarna av landet. En av dem som tvingades lämna södra Sudan, var Emmanuel Jal. Idag är han i 25-årsåldern och musiker, men han har ett förflutet som barnsoldat ifrån krigets Sudan. Reportage av Margareta Svensson.

Utmanarrätter
Mer och mer av det som idag är kommunal verksamhet kommer att konkurrensutsättas. Alliansens politiker vill ge företagen fler tillfällen och större initiativkraft genom så kallade ”utmanarrätter”. Flera kommuner ligger i startgroparna med att införa utmanarrätter, Örebro är en av dem. Reporter Päivi Kotka.

Fredagsgäst
Idag är Eva Lundgren, professor och författare vår gäst. I höst kommer hon med en bok om Knutbydramat. Vi har inte fått veta hela sanningen, menar hon.

Björn Elmbrant flanerar i Almedalen
Elmbrant funderar från Sveriges politiska centrum just nu.

Programledare: Helena Groll och Lars MogensenProducenter: Magnus Bellander och Carlos Garat
magnus.bellander@sr.se carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".