Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Svensk narkotikapolitik, Nobelpriset i litteratur till Doris Lessing

Publicerat torsdag 11 oktober 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Agneta Furvik
4 av 5
Bensinbrist i Bagdad
5 av 5
Doris Lessing

Torsdag 11 oktober

16.00-16.45

Folkmordet på Armenierna
Den amerikanska kongressens utrikesutskott har antagit en resolution om att erkänna folkmordet på armenierna 1915. Ett beslut som väckt starka känslor. Vad betyder beslutet och varför är det en så känslig fråga? Filmaren Suzanne Khardalian som bl a har gjort det guldbaggebelönade filmen Tillbaka till Ararat medverkar och Ingmar Karlsson, generalkonsul i Istanbul medverkar.

Narkotikamissbruk
Om den starkt ideologiskt laddade narkotikafrågan. Vare sig det handlar om sprutbyte, metadon eller läkarordinerat heroin, så tycks det råda en ständig och bitter strid mellan helt olika synsätt. Ska allt narkotikamissbruk bemötas med nolltolerans? Eller ska vården hjälpa vissa narkomaner att leva med sitt missbruk? Vi frågar de som vårdar och de som bestämmer om det är dags för en helt ny narkotikapolitik i Sverige.
Björn Fries, avgående nationell narkotikasamordnare, Chatrine Pålsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i socialutskottet, Håkan Rosén, verksamhetschef Beroendecentrum MAS i Malmö, Tim Heule, socialsekreterare i Malmö samt medlem av Svenska Brukarföreningen medverkar.

Layla i Bagdad
Livet verkar har blivit lite drägligare nu i den irakiska huvudstaden. Det är färre nyheter om explosioner och våld. Hur är det då att leva i Bagdad? Det kom ett brev från Layla som vi haft kontakt med nu i höst. Layla arbetar som arkitekt och har valt att stanna i Bagdad på grund av att hon inte vill lämna sina föräldrar ensamma. Layla skriver och berättar om sista dagarna i Ramadan om en vardag där utegångsförbud och elektricitet, kommer och går. Anton Karis ringde upp för att få höra mer.

17.00-17.45

Årets Nobelpris i litteratur
Vi vänder ut och in på årets Nobelpris i litteratur som i år går till den engelska författaren Doris Lessing. Maria Schottenius, kulturchef Dagens Nyheter, Ebba Witt-Brattström, professor Södertörns högskola och Barbara Voors, författare deltar.

Toleransprojektet
För 12 år sen mördades John Hron i Kungälv av en grupp unga nynazister. Mordet blev startpunkten för Toleransprojektet, för att få stopp på rasism och nazism bland ungdomar i Kungälv. Projektet har blivit så framgångsrikt att det nu har permanentats i Kungälv. Madeleine Blidberg reporter.

Ateism i USA
I USA har ateisterna på senare år flytta fram sina positioner i ett annars väldigt starkt religiöst land. Medlemskapen i föreningar för ateister har ökat och flera böcker om icke-tro har kommit ut de senaste åren. Dessutom menar många att folk har tröttnat på den politiska ledningens religiösa retorik. Men att ta avstånd från religionen kan vara mycket känsligt i USA. Daniel Alling rapporterar.

Burma
Tandlös koloss eller viktig kraft för världen? FN diskuteras efter säkerhetsrådets utkast som visar att det inte kommer fördöma den Burmesiska militärjuntans brutalitet utan istället ”djupt beklaga” händelseutvecklingen. Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet och Bo Lindblom från Amnesty medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta FurvikProducenter: Helena Giege och Kristin Heinonen
helena.giege@sr.se kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".