Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Indien på frammarsch och Fredrik Reinfeldts ledarskap

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 09.00
1 av 5
Bangalore
2 av 5
3 av 5
4 av 5
Jörgen Huitfeldt
5 av 5

Fredag 2 november

16.00-16.45

Journalismen
Ulrika Schenströms avgång är en löjlig kapitulation inför journalismen. En ny ideologi som leder till att journalisterna har makten över politikerna, det menar Harald Ullman, Pr-konsult och reklambyrpansvarig för tidigare socialdemokratiska valkampanjer. Men kan den här typen av journalistik leda till att personer blir rädda för att bli politiker undrar vi. Harald Ullman, Pr-konsult och Lena Mellin, Aftonbladet, medverkar.

Indien
Radions Asienkorrespondent Nils Horner sänder från New Delhi, huvudstad i en av världens snabbast växande ekonomier. Den indiska börsen slår nya rekord, de utländska investerarna fortsätter att strömma till och den före detta brittiska kolonin är idag en global aktör av rang. Nya levnadsvanor och konsumtionsmönster växer fram och framtidstron är stark, men samtidigt är Indien ett kontrasternas rike. Parallellt med den ekonomiska utvecklingen är klyftorna mellan fattig och rik mycket djupa och barnarbete fortfarande verklighet. Medverkande är Meghna Singh som jobbar vid EU-kommissionen, Ann-Carin Landström, verksam i organisationen BLLF som arbetar mot barnarbete, Stefan Jonsson, omvärldsanalytiker vid ITPS i New Dehli och Fredrik Fexe vid Exportrådet.

17.00-17.45

Fredrik Reinfeldts ledarskap
Statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap ifrågasätts nu efter det att ännu en högt uppsatt moderat får sluta. Är Fredrik Reinfeldt av det virke som krävs för att leda landet? Statsvetaren Tommy Möller anser att Reinfeldts brister som chef, leder till att den borgeliga alliansen förlorat slaget till socialdemokratien om vem som framstår bäst skickade att regera landet. FD officeren Ulf Henricsson är också med.

Krönika
I veckan som gick avslutade moderaterna sin partistämma i Gävle. Där vann Fredrik Reinfeldt i allt väsentligt stämmans stöd för sin radikala kursomläggning bort från traditionellt moderata ståndpunkter. Men Reinfeldts seger vändes i nederlag innan veckan var över, när hans statssekreterare Ulrica Schenström tvingades lämna. Så hur ska det nu gå? undrar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Tibetanska tält
I nästa vecka ställer kunskaps- och designcentret Livstycket ut 40 tibetanska flyktingtält i Kungsträdgården i Stockholm. Tälten har utsmyckats av konstnärer tillsammans med invandrare och flyktingar vid Livstyckets verkstad i Tensta i Stockholm. Som en manifestation för fred, ”Peace begins with you and me”. Anton Karis besökte verkstaden och träffade bl a konstnären Anita Grede.

Grönland
I Danmark har ett tv-reportage om den ofta väldigt svåra situationen för barn och unga på Grönland väckt stor uppmärksamhet och bland annat lett till att den grönländska självständigheten debatteras i den pågående valrörelsen. Samtal med Lasse Dencik, professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet.

Presidentvalet i Guatemala
På söndag hålls den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Guatemala. Kampen står mellan Otto Perez Molina en tidigare general och socialdemokraten Alvaro Colom. Opinionsmätningarna tyder på en jämn kamp. Men vad är det egentligen för land som nu går till val? Statistiken berättar om våld, låg ekonomisk tillväxt och stora sociala skillnader. Men kanske finns där ett land bortanför statistiken. Lars Palmgren åkte norrut till Nebaj där vägen slutar i Quichéprovinsen och upptäckte en värld, betydligt mer optimistisk än alla officiella utsagor.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Nils HornerProducenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".