Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Pakistan, finsk vårdkonflikt och misstänkt muta

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 09.00
1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Karin Wickström
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Kaa Eneberg
7 av 7

16.00-16.45


Pakistan
I Pakistan kokar människors ilska över undantagstillståndet. Folk kan inte längre uttrycka sig fritt, mängder av aktivister har gripits, konstitutionen har upphävts och läget blir alltmer spänt. Och frågan är hur Pakistan ska komma ur sin djupa politiska kris. Samtal med Ann Vilkens fd ambassadör i Islamabad, Aquil Khan medlem i Pakistanska föreningen och Nils Horner Sveriges Radios korrespondent.

Berlin 9 november 1989
I dag den 9 november är det 18 år sen berlinmuren föll. Två Tyskland blev ett. Och dom barn som föddes den dan blir myndiga i dag. Vår korrespondent Per Eurenius har träffat ett av novemberbarnen i en av Berlins förorter.

Finsk vårdkonflikt
Tusentals vårdanställda har sagt upp sig i Finland i protest mot dom låga lönerna. Men nu försöker regeringen att stoppa denna massuppsägning med hjälp av en ny tvångslag eftersom patienter riskerar att dö. Samtal med Guy Ahonen, professor i personalekonomi på svenska handelshögskolan i Helsingfors och Britt-Louise Rosengård-Aspnäs, Tehys ombudsman i Svenskfinland.

17-17.45

Bidragsfusket
Idag kom den största rapporten hittills i regeringens arbete mot bidragsfusket. Delegationen mot felaktiga utbetalningar har undersökt hur mycket pengar som försvinner varje år på grund av fusk och varför svenska folket fuskar. 10 miljoner av ca 520 miljarder kronor försvinner i medvetet fusk och av dom största anledningar till fusk är att politiker och makthavare fuskar, att moralen är dålig och liten risk att åka fast. Delegationens slutsats efter rapporten är att det bland annat behövs mer kontroll för att komma åt fusket. Men är fusket så allvarligt? Debatt mellan Gunnar Axén (m) ordförande i Socialförsäkringsutskottet och Kalle Larsson (v) ledamot i Socialförsäkringsutskottet.

Misstänkt muta
Nu i veckan genomfördes en husrannsakan på TV4:s redaktion på begäran av överåklagare Christer van der Kwast. Van der Kwast har inlett en förundersökning om misstänkt bestickning eller mutbrott eftersom TV4 journalisten Anders Pihlblad bjudit dåvarande statssekreteraren Ulrica Schenström på ett restaurangbesök för totalt 950 kronor. Men är det verkligen en muta? Samtal med Peter Wolodarski, ledarskribent på DN och Maria Abrahamsson, ledarskribent på SVD.

Vart tog Chikitita vägen?
Vi har sedan i februari haft kontakt med en ung kvinna i Bagdad som skriver egen blogg under signaturen Chikitita. Hon bor med sin mor och styvfar i huvudstaden och hon har en bror som sedan två år tillbaka sitter i fångläger. För en månad sedan berättade hon att hon skulle lämna Irak för ett arbete hon fått i ett annat land. Hur har det gått för Chikitita och hennes familj? Anton Karis ringde upp en av Chikititas vänninor som ännu är kvar i Bagdad.

Klimatstrid i USA
Igår kväll kom beskedet att Kalifornien stämmer USA:s regering, för att försöka få igenom tuffare krav för utsläpp av växthusgaser från bilar. Det är ett nytt drastiskt steg i klimatstriden där flera av de amerikanska delstaterna varit mer aktiva än Vita Huset. Kalifornien har tidigare också klubbat ett förslag som innebär att utsläppen från fordon ska minska med en tredjedel till år 2016. De stora biltillverkarna har kritiserat planen och det har i sin tur lett till att miljöorganisationerna genomfört flera protestaktionerna mot biltillverkarna. Reportage av Claes Andreasson.

Fredagsgäst
Det ska handla om dom svenska arbetare som emigrerade till Sovjetunionen på 20- och 30-talet. Vad var det som drev dom? Det berättar författaren Kaa Eneberg, som skrivit sin tredje bok i ämnet.

Programledare: Monica Saarinen och Karin Wickström
Producenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre

maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".